Beelden gezien van de massale uittocht van Britse toeristen op de luchthaven van Faro? De Britse regering schoot in de stress, veranderde plotseling het reisadvies, waardoor uit Portugal teruggekeerde reizigers 10 dagen in quarantaine moeten. De Portugese regering sloeg meteen op tilt en verwijt Groot-Brittannië jojo beleid met de coronaregels en wees op de grote economische schade voor haar land, dat eerder nog op ‘groen’ was gezet.

Op 23 juni organiseert de voltallige Britse reis- en luchtvaartsector bij het regeringscentrum in Londen een actiedag om de overheid over te halen nog voor het zomerseizoen het (internationale) toerisme weer terug te brengen naar ‘normaal’. Tientallen organisaties en bedrijven doen mee. De Britse reissector biedt werkgelegenheid aan 221.000 mensen en kent een omzet van ruim 37 miljard pond. De Indiase Delta variant uit de voormalige kolonie zal die actie wel onderuit kunnen halen…

Zo verschijnen er aan de lopende band berichten in de media die voor angst zorgen bij de consument. Neem de Griekse eilanden die weer op oranje werden gezet, neem de verwarring over de dure PCR-testen, het populaire Curaçao dat na drie dagen een testresultaat wil zien, vertragingen in het vaccinatietempo, de coronaramp in Suriname, wel of niet een stempel in je gele boekje, wel vliegen naar oranje bestemmingen, maar pakketreizen er naartoe mogen niet en onduidelijkheid over de corona QR-app van Europa.

En dan nu ook nog de Indiase Delta-mutatie, die het ‘veilig’ gevaccineerde Groot-Brittannië weer op zijn kop zet en daar zelfs zo snel oprukt dat de geplande terugkeer naar ‘normaal’ in het land later deze maand alweer ter discussie staat. Ook in Nederland heeft het RIVM die Delta-variant al gesignaleerd…

Ik kan nog wel even doorgaan. Bijvoorbeeld over de nog honderdduizenden mankerende registraties in de database van het RIVM, die nodig zijn voor de Europese corona-app. En zijn alle ontvangende landen technologisch wel klaar om de QR-code te lezen, enfin, geen reisondernemer wordt vrolijk van al die drempelberichten.

Klein lichtpuntje is dat vanaf deze week alle GGD’s vaccinaties registreren in het oude, vertrouwde gele boekje. De KLM adviseerde haar (vliegend) personeel al bij de start van de vaccinaties om dat boekje te gebruiken, want wat doe je met een QR-code van de EU in Verweggistan? Steeds meer landen melden het te accepteren.

Ook zowat, wanneer gaat Buitenlandse Zaken nou eindelijk eens de verre bestemmingen een voor een onder de loep nemen. Onder verre touroperators wordt de klacht steeds luider richting ANVR, die zich in hun ogen veel te weinig inspant om de politiek te bewerken om aandacht te schenken aan deze vergeten verre landen. Misschien kan de reissector het Britse voorbeeld volgen met een opmars naar het Binnenhof?

Er zijn publicitair ook een pluspunten. Het gaat enorm goed met de cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames. Er mag daarom hier steeds meer waardoor het ‘normaal’ van weleer in de buurt komt. Ook kleuren weer meer landen geel, waaronder belangrijke bestemmingen als Duitsland, Oostenrijk, Marokko en delen van Italië. Topman Atilay Uslu van Corendon sprak aan tafel bij Goede Morgen Nederland vanochtend de verwachting uit dat binnenkort de hele Middellandse zee geel gaat kleuren, inclusief Turkije… Of er nog nare (test)bijkomstigheden aan kleven, weet ik niet.

Om me heen informeer ik als mini-enquêteur steevast naar de vakantieplannen voor komende zomer. In 9 van de 10 gevallen stapt men in de eigen auto om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van grillige corona restricties en de flexibiliteit om van bestemming te wisselen als er ergens iets aan de knikker is. Dat is goed voor Booking.com, de campings, maar de reissector heeft dan grotendeels het nakijken…

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel onder vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment