Prikpas, reisbewijs, health app, gele boekje, vaccinatiepaspoort, noem het persoonsgebonden bewijs van corona vaccinatie zoals je wilt, maar er moet wel haast worden gemaakt. Bij voorkeur onder de vleugels van de Europese Unie. Als dat niet snel lukt, ligt de pressie bij het kabinet. Of ligt de bal bij grote touroperators?

Een prikpas lijkt de sleutel om snel ongehinderd gele grenzen over te steken. Ik begrijp niet dat landen en field lap-probeersels alleen maar over PCR-testen als ‘groen licht’ voor de trip praten. Ook populaire bestemmingen hanteren voortdurend een bewijs van een positieve test voor toelating. Wie is ingeënt heeft dat toch niet nodig? Wie corona heeft gehad toch ook niet? Principiële prikweigeraars moeten dan de test maar doen als ze op vakantie willen.

Gelukkig zijn de ethische bezwaren tegen een prikpas vrijwel weggeëbd. Daar wordt nu anders over gedacht. Obstakel kan nog zijn dat nog niet echt is aangetoond of gevaccineerden nog wel of niet besmettingen kunnen overdragen, hoewel dat in gezelschap van louter gevaccineerden geen issue is.

Ik roep op om haast te maken. Gezien de ervaringen met de corona app en het nog steeds trage en struikelende vaccinatieprogramma van minister De Jonge, lijkt me dat niet te veel gevraagd. Dus onverwijld bij de minister aandringen op snelle invoering van zo’n reisbewijs en bij collega Blok van Buitenlandse Zaken luid aanbellen met het dringende verzoek de acceptatie ervan binnen de Europese Unie te regelen. Struikelt dat, laat hij dan bilaterale afspraken met landen, te beginnen bij Turkije, Griekenland, Spanje, Portugal, Groot-Brittannië en IJsland.

Mooie taak voor de ANVR. Misschien kunnen ook een paar grote vliegtouroperators het initiatief nemen? Zoiets is eerder vertoond. Denk maar aan de gratis test die Corendon vorig jaar zijn klanten wilde aanbieden. Particuliere initiatieven zijn niet nieuw. Al decennia koop ik mijn prikken en pillen bij KLM Health Services voor stempeltjes en plakkertjes in mijn gele boekje. Ook de IATA heeft al een pas.

De clubs van zakenreizigers in Europa dringen ook aan op vrij reizigersverkeer en afschaffing van quarantaineregels met een pas op zak. Om zakentrips tijdens en na de coronapandemie weer mogelijk te maken, zijn gestandaardiseerde, digitale gezondheidscertificaten een absolute vereiste, stellen zij. Het EU Digital Green Certificate en de IATA Travel Pass zijn goede voorbeelden.

Jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

1 Comment

  1. Waarom oet er n u weer iets NIEUWS komen?
    Gewoon het Gele Boekje waar nodig wat aanpassen, misschien iets meet pagina’s, afspraken met de EUcollegae, en verder geen gezeur.

    Het doet het al jaren, en wordt bv. in Duitsland gewoon erkend.

Write A Comment