Ondanks alle hoopgevende verkleuringen van vakantielanden doemt toch een spookbeeld op van ellende in de (Europese) reisbranche. De breed gedragen verwachting is dat dit jaar hoogstens 20 tot 30 procent van de normale omzet bereikt gaat worden. Europese experts kondigen op grond daarvan nog in 2020 massaontslagen en faillissementen aan. Ook de ANVR schaart zich achter die uitspraken. Voorzitter Frank Oostdam nam al eerder het woord ‘meltdown’ in de mond en spreekt nu de verwachting uit dat in Nederland, België en Duitsland 1 op de 3 reismedewerkers ontslagen zal worden. In ons land dus een derde van de 24.000.

Twee weken geleden verklaarde Sundio-oprichter Joost Romeijn in een virtueel seminar dat deze touroperator overeind blijft door het wegvallen van de twee grootste kostenposten: de marketinguitgaven zijn naar nul gebracht en het personeel kan worden gehandhaafd door de NOW-regeling van de regering, maar die is tijdelijk. Sundio gaat in juli weer vliegen, dus de marketingkosten komen weer in de boeken.

Vanaf deze en komende maand kan er weer gereisd worden naar steeds meer geelgekleurde vakantiebestemmingen. Veel blije gezichten in de branche. Logisch, maar laten we hopen dat plotselinge uitbraken van besmettingen hier of op bestemmingen dat startproces niet abrupt afbreken. Los daarvan is het natuurlijk de vraag hoeveel boekingen er nu binnen komen? Staat de Nederlander te trappelen om weer over de grens op vakantie te gaan? Branden de reisvouchers in de zakken? Als het virus zich rustig houdt, denk ik van wel. En is dat het geval, dan kan het aantal boekingen zomaar exploderen.

Het jammerlijke van de verwachte ontslaggolf is dat de corona crisis de klant waarschijnlijk aanzet om met persoonlijk advies zijn vakantie te boeken, een zegen voor reisbureaus en ZRA’s.

De serviceorganisaties van ZRA’s mogen trouwens hun borst nat maken, want als ervaren reisadviseurs op straat komen te staan, lonkt de uitdaging om als zelfstandige verder te gaan.

jan@lokhoff.nl

 

 

Author

Write A Comment