Geen recht op TVL omdat je thuis-reisbedrijf geen aparte voordeur heeft. Dat is onrechtvaardig en niet meer van deze tijd. Bizar ook. Een groep huis-ondernemers legt zich er niet bij neer en wil de overheid juridisch dwingen tot steun uit de miljardenpot die het Nederlandse bedrijfsleven tijdens de pandemie overeind heeft gehouden. Met terugwerkende kracht wel te verstaan. Van de moedige actie kan de hele kleinschalige reisbranche profiteren. Financiële steun van ANVR en VvKR krijgen ze niet voor hun actie. Daarom help ik graag met een oproep tot crowdfunding. Een vraaggesprek met initiator en ZRA Harm Verberne.

Hoe is de actie gestart?
Ik vertelde een vriend dat we als kleine reisondernemers collectief geen steun krijgen van de overheid. De belangrijkste reden hiervoor is het ontbreken van een aparte opgang van het (huis)kantoor. Hij is partner in een groot advocatenkantoor en gaf me aan te willen vechten om deze bizarre regel van tafel te krijgen. Ik heb toen mijn collega’s Terry van den Berg en Jeroen ’t Hart gebeld of we dit wellicht samen zouden kunnen oppakken. Terry is op zijn beurt vanuit de contactgroep ‘ReisAdviseurs Nederland’ aan de slag gegaan en heeft in een later stadium Dorien Dijkstra benaderd die een juridisch stuk had gepubliceerd. Zij is lid van VvKR en zo zijn we samen verder opgetrokken en is Iduna ter Schegget uiteindelijk formeel naar voren getreden als eiseres.

Wat willen jullie bereiken?
Dat we TVL krijgen, met of zonder eigen opgang. Alsof je géén hoge kosten hebt als je een deur minder in je huis hebt. Vaste Lasten is niet het synoniem van huur- of hypotheeklasten maar zo wordt het in dit geval wel benaderd. We willen bereiken om in alle rust serieus in Den Haag aan tafel te komen om een acceptabele compensatie overeen te komen. En zo niet, om het af te dwingen via een rechtszaak.

Als het lukt, wie profiteren er dan allemaal van?
Als het lukt hopen we dat alle ZRA’s en kleinschalige reisbedrijven (eigenlijk iedereen binnen de branche met een bedrijf aan huis) met terugwerkende kracht de TVL toegewezen krijgt. Hopelijk komen we met de juiste instanties aan tafel om een regeling te treffen zonder rechtsgang.

Enig idee om welk totaalbedrag het gaat? 
Lastig te zeggen. We schatten dat er ongeveer 1.500 ZRA’s en kleine reisbedrijven zijn. Het zal uiteindelijk gaan om enkele tientallen miljoenen. Nog geen 30% van de steun die Booking.com terugbetaalt… 😉

Wat zijn de kosten tot nu toe?
Ons advocatenkantoor heeft aangegeven de hele ‘aanloop’ kosteloos aan te bieden om ons te helpen. Maar op een gegeven moment gaat de teller wel lopen. Ook verwachten we proceskosten die door Justitie in rekening gebracht gaan worden. Met vijf- à tienduizend euro zouden we al een eind geholpen zijn, maar we weten niet wat er gaat komen.

Wie betaalde die?
Zoals ik al aangaf; het advocatenkantoor heeft tot nu toe tientallen uren kosteloos gewerkt om ons initiatief te steunen.

Doet de ANVR niet mee?
De ANVR en VVKR hebben aangegeven de actie te steunen maar de kosten komen niet voor hun rekening.

Hoe lang gaat de procedure duren?
Als het werkelijk tot een bodemprocedure komt kan dit al gauw een jaar of misschien wel langer duren. We hopen echter eerder aan tafel te komen bij de overheid om het buiten de rechtszaal op te lossen.

Wat zullen de verdere kosten naar schatting zijn?
Zie eerder punt, dit is op dit moment heel moeilijk in te schatten.

Crowdfunding is een manier om die te (kunnen) betalen. Al ermee begonnen?
We hebben een oproep geplaatst op de besloten Facebook-groep ‘Reisadviseurs Nederland’ en leden van de VvKR hebben intern ook een oproep gedaan. We hebben voldoende opgehaald om de sommatie de deur uit te doen! Laten we zeggen dat we halverwege zijn.

Wat vraag je aan je collega’s?
Om een klein bedrag over te maken. We steken in op een minimum van 10 euro per persoon, ook als je zelf wél TVL krijgt. We hebben het daarom ook het Solidariteitsfonds genoemd.

Naar welke rekening kunnen ze een bedrag overmaken?
Om onnodige bankkosten te voorkomen hebben we een “slapende” privérekening van mij gebruikt: NL27RABO 011 28 11 442 op naam van H. Verberne. Via dit linkje kun je zelf een bedrag invullen. Alle kleine beetjes helpen! De administratie komt openbaar en wij zullen geld dat eventueel overblijft (in overleg met de achterban) een gepaste bestemming geven.

Zijn ook andere (grote) sponsoren welkom?
Uiteraard, heel graag zelfs!

jan@lokhoff.nl

Reacties? Ja, graag! Maar wel onder vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

 

 

Author

1 Comment

  1. Super initiatief! zojuist betaald…blijft zo absurd dat we hier geen compensatie voor krijgen.
    Graag ook ondernemers die er een baan naast hebben hierin meenemen.
    Laten ze bij de regering vragen of we officiële jaarafsluitingen of een bepaalde ondergrens kunne overleggen zodat ze daar zien dat het een serieus bedrijf is en niet wat iemand, aangezien er velen zijn die dat denken, er maar als hobby bijdoen.

Write A Comment