Beste lezer, je mag kiezen. Niet over de vraag of een coronapaspoort wel of niet dé oplossing voor alle problemen is, maar tussen twee inleidingen voor mijn blog vandaag. Test jezelf welke het meest bij jouw gemoedsrust past. Een is positief, de ander negatief. Het lijkt wel een corona test…

De negatieve start van mijn blog:
De eerste prik mag dan wel gevierd zijn als een bevrijdingsfeest maar we zijn nog lang niet van de oorlog tegen dat virus af. Nederland niet, Europa en de wereld evenmin. Economisch gezien is de strijd amper vol te houden. Vooral de reiswereld krijgt het dit jaar nog vreselijk voor de kiezen. Als ik de ruwe routekaart bezie – niets is nog zeker – voordat voldoende miljoenen Nederlanders de voor immuniteit benodigde twee vaccinaties hebben ontvangen, ligt de zomer waarschijnlijk al lang en breed achter ons. Ook 2021 dreigt dus een rampjaar te worden. Ik schreef het al eerder, de reisbranche hangt knockdown in de touwen.

Een positief intro:
Hoera, er gloort ligt aan het einde van de tunnel: de eerste prikken tegen corona zijn gegeven. Deze week klonk het startsein om in de komende maanden de Nederlandse bevolking in overgrote meerderheid immuun te maken voor corona. Als dat doel is bereikt, kunnen we weer op vakantie. En dat willen we massaal doen, zo blijkt uit onderzoek. Als de prikoperatie hier en in de rest van Europa rond mei is afgerond, gloort een mooi zomerseizoen en veert de zo zwaar getroffen reissector weer op. En als ook de rest van de wereld weer op gang komt reizen we ook weer naar andere continenten, hier en daar met de inzet van (snel)testen.

Gekozen?

Met enige aarzeling gok op de ‘waarheid’ van de positieve opening. Ik wil niets liever, maar realiseer me dat het nog geen gelopen race is. De mutaties van het virus en de toename van besmettingen in landen om ons heen leveren een schrikbeeld op. In ieder geval voor de korte termijn.

Ik kan me ook heel goed voorstellen dat de toenemende rebellie tegen de lockdown komende voorjaar zorgt voor opvallend gereis naar oranje en gele bestemmingen. Op tal van destinaties verzint men van alles om de stil gevallen toeristische molen weer te laten draaien. Er is geen brood meer op de plank, hele gemeenschappen vervallen in armoede. Veel lokale ondernemers vallen om, die nodig zijn om (straks) vakanties mogelijk te maken.

Coronapaspoort

Met eenmaal een vaccinatiepaspoort op zak vlieg ik er ook meteen uit. Misschien brengt zo’n paspoort wel de redding. Die ‘redding’ is alleen te verwachten als het vaccinatieprogramma in Nederland in mei/juni afgerond is en hopelijk blijkt dat ingeënte mensen geen besmettingsbron meer zijn voor anderen, de zogenaamde steriele immuniteit. Als dat zo is, kan het mondkapje af en razendsnel geboekt worden voor het zomerseizoen en het najaar.

Rol voor de WTO?

Het lijkt mij overigens dat de (internationale) reissector een coronapaspoort moet omarmen als dé vrijbrief om weer op vakantie te mogen/kunnen gaan. Wat zou het toch prachtig zijn wanneer dat wereldwijd in een campagne wordt aangestuurd door de World Tourism Organization van de Verenigde Naties? Vervolgens per land qua actie overgenomen door de brancheverenigingen met openlijke steun van de overheden. Elk land heeft zijn paspoortcontroles, airlines zijn gewend om visa en vaccinaties te controleren bij het inchecken, dus de infrastructuur is overal beschikbaar. Als de overheden meedoen, is er eindelijk sprake van sectorspecifieke support.

In dat geval kies ik zeker voor de positieve opening van deze blog!

Jan@lokhoff.nl

Author

3 Comments

  1. Helaas is het zo dat je ook met inenting een negatieve covidtest moet tonen. En iedereen die nu om welke reden dan ook reist weet hoe lastig dit is….72 uur is soms niet haalbaar, soms moet zelfs 48 uur. Ik zie het licht nog niet.

  2. Ik denk dat geduld en op je kosten letten een oplossing zou kunnen zijn, je gaan aanpassen aan het nieuwe normaal en zorgen als het zo ver is dat je er klaar voor bent. De nieuwe reisagenten de de gepensioneerde met een AOW!

Write A Comment