‘Het lijkt wel oorlog’ beschrijft nog het beste de bizarre wereld waarin we nu leven na de uitbraak van het coronavirus. Het is verschrikkelijk, alles staat op zijn kop. De Golfoorlog, 9/11, Sars en bankencrisis bij elkaar en dan nog erger. Er is geen reisbureau meer open, er wordt geen ticket meer verkocht, boekingen bij touroperators, cruiserederijen en OTA’s zijn stilgevallen, maar de ANVR en de repatriëring operatie draaien op volle kracht. Applaus voor de tomeloze inzet van de reisbranche de afgelopen weken..

Juist in deze Sience Fiction wereld pak ik de pen weer op. Na Reisrevue, Travmagazine, 300 blogs op lokhoff.nl en een jaartje Reisbizz kan ik het toch niet laten. Lokhoff.nl kreeg een make-over en is vanaf vandaag weer actief als mijn blogplatform. Mails, Facebook en LinkedIn horen daar ook weer bij.

Kritiek terecht?

Ik las ergens kritiek op de ANVR die zich onvoldoende zou inspannen voor reisbureaus en ZRA’s. Terwijl alle medewerkers onder aanvoering van de zeer zichtbare Frank Oostdam knetterhard werken. Dan vraag ik me toch af of op (keten)reisbureau- en ZRA-niveau de dagelijkse mailberichten van de ANVR wel worden ontvangen. Je mag toch aannemen dat de serviceorganisaties al die mails (automatisch) doorsturen als de ANVR dat niet direct doet?

Solvabiliteit 2021? 

De coronaramp zet alles onder druk. Het wegvallen van inkomsten doet een enorme aanslag op de financiële reserves en verzwakt daarmee de solvabiliteit van reisondernemingen. Dat is onontkoombaar en laten we hopen dat er geen bedrijven omvallen hierdoor, maar je houdt je hart vast en niemand weet hoe lang het nog duurt..

De aanslag op de financiële gezondheid van een reisbedrijf kan straks vervelende consequenties hebben op de hoogte van de garantiestelling richting SGR in 2021. Op grond van de wet moet het fonds solvabiliteitsnormen hanteren voor de bepaling van de garantiestelling. Misschien kan SGR-directeur Erik Jan Reuver er nu al aan werken dat er komend voorjaar soepeler mee mag worden omgegaan?

Jan@Lokhoff.nl

0653411142

Author

3 Comments

  1. Mooi Jan. Goed dat je weer terug bent. Een oude rot met visie. Succes met je nieuwe blog.

Write A Comment