‘Van wie is de klant?’ Die vraag speelt momenteel in de rechtbank. Wat te doen als je van baan verwisselt of als zra voor jezelf begint en aan jou trouwe klanten van je vorige werkgever met je meelopen? Dan kan je wel gehouden zijn aan een concurrentiebeding, maar wat als de klant dat ‘meegaan’ zelf beslist, niet door jou is benaderd en absoluut niet van plan is nog bij het reisbureau waar je werkte te boeken? Van wie is die klant?

 

Baas naar rechter

Ik ken zo’n geval waarbij de werkgever naar de rechter is gestapt en op grond van het concurrentiebeding tonnen aan euro’s schadevergoeding claimt. Als startende zra schrik je je dan natuurlijk de beroerte. Wie kan zich een door de rechter opgelegde boete van 100.000 tot 200.000 euro betalen? Niemand toch? Dat zou een schuld voor het leven betekenen… Nog los van advocaatkosten zonder adequate rechtsbijstandverzekering. Die lopen zomaar op tot duizenden euro’s.

 

Twee rechtszaken

Er is natuurlijk een scheidslijn tussen actieve benadering van de vertrokken werknemer en de onafhankelijke beslissing van de klant om van boekingsadres te veranderen. Als die kiest voor de vertrouwde reisadviseur, waarmee hij in de loop van jaren een speciale band heeft opgebouwd, zou toch geen concurrentiebeding dat tegen mogen houden?

Er spelen nu twee gevallen met bizar hoge eisen. Ik hou je op de hoogte van de afloop.

 

‘Eigendomsbeding’?

Hoe zit dat juridisch trouwens als een touroperator een klant afpikt van een reisagent of zra? Ik neem aan dat er niet een soort ‘eigendomsbeding’ is opgenomen in de agentuurvoorwaarden. Misschien een idee. Wat als een hotelketen, cruisemaatschappij of airline zich een klant toe-eigent. Daar hebben ze kans genoeg voor en voor de klantgegevens hoeven ze alleen in de eigen files te kijken.

 

Ik weet overigens van gevallen dat een reisadviseur na genomen ontslag pal naast de oude werkgever zelf een reisbureau onder haar eigen naam is begonnen. Dat was desastreus voor de oude werkgever. Die moest uiteindelijk zijn tent sluiten. Of een bekend gezicht achter de balie die zich tot zra ‘bekeert’ en in de straat tegenover haar oude reiswinkel van start gaat met de nodige visuele reclame. Woest is de oude baas…

Author

Write A Comment