Een auto huren is toch wel een dingetje. Zeker in Italië en als je hem bij een broker hebt gereserveerd. Laat ik het met een paar voorbeelden illustreren om een beeld te geven wat je klant te wachten staat. En dan met name het na een aankomst bepakt en bezakt afhalen en elders weer willen inleveren. In Italië is dat bovengemiddeld complex want er rijdt daar vrijwel geen auto en al helemaal geen rental car zonder krassen en deuken.

 

Geen Sunny

Omdat ik reizend met zoons Boy en Guy een grote auto wilde, lukte dat voor Napels niet bij onze favoriet Sunny Cars. Favoriet bij ons vanwege goeie ervaringen na een schade-incident. Het aanbod van Sunny in Napels is beperkt en merkwaardig genoeg lukte het ook niet om hem op te halen bij het station in het centrum en hem een paar dagen later in te leveren op de luchthaven. We leverden ons uit aan een concurrerende broker, Rentalcars.

 

Chagrijn

Avis bij het station houdt duidelijk niet van brokers. Bij elke strubbeling werd mij heel duidelijk gemaakt dat ik bij Avis er als hun klant stond. Met een broker hadden ze niks te maken… Dus had ik 2 creditcards van 2 verschillende banken nodig om deposits af te geven. Dat broker Car Rentals ons dat niet had gemeld, daar had die chagrijn in Avis-tenue niks mee te maken. Ik had er wel 2, maar beide van Mastercard. Hemel en aarde moeten bewegen.

 

Stockcar…

Vervolgens probeert Avis je hardnekkig allerlei extra verzekeringen aan te smeren en worden we na weigering gek verklaard. Daarna weer met alle bagage een flink stuk lopen naar een garage in een ongure wijk, waar een Alfa Romeo uitgereden wordt waarvan je denkt dat ie net terug is van een stockcar race. Vol butsen, krassen en versplinterd glas in de rechterbuitenspiegel.

 

Dan begint het ‘feest’ om alle schade duidelijk genoteerd te krijgen op het reserveringsformulier. Protesteren tegen de kapotte spiegel hielp niet, want het was de enige auto. We hadden een treinreis vanuit Rome achter de rug en ons hotel aan de Amalfi kust wachtte op ons. Wat doe je dan?

 

Het ‘feest’ ging een paar dagen later door op de airport waar een andere Avisman mij niet geloofde dat onderweg de kapotte buitenspiegel helemaal de geest had gegeven. Er zat geen glas meer in. Hij wilde duidelijk cashen. Weer hemel en aarde met een beetje bliksem erbij bewogen om dat te voorkomen. Wat gebeurt er in zo’n situatie met een minder mondige klant?

 

Europcar

Europcar in Palermo is de volgende waar we aankloppen. Ook daar een weliswaar piepjonge Audi, maar bepaald niet gaaf. Anders dan bij Avis is het reserveringsformulier wel al voorzien met een ‘schadelijst’. Niettemin ontbreken er krassen en deuken. Ik check weer de hele auto, wijs ontbrekende schade aan en die wordt met enige tegenzin in het Italiaans op het formulier gekrabbeld. Pas later kom ik er achter een bijna onzichtbare deuk te hebben gemist…

 

Maffiapraktijk

Een week later leveren we op Catania airport de Audi in. De Europcarman checkt de km-stand en de benzinemeter om vervolgens out of the blue meteen te wijzen op de deuk in het linker achterspatbord, triomfantelijk wijzend op het formulier: ‘Die deuk staat er niet op!’ Maffiapraktijken dus. Ik ontvlamde en na een paar ruzieminuten trekt het Europcarmannetje zijn keutel in. ‘Maakt niks uit, voortaan wel een foto nemen van alle schade…’ Enfin, ik heb geen cent extra betaalt. Maar wat als een minder mondige klant er 1 uur voor vertrek van de KLM-vlucht staat?

 

Ik voelde niettemin me gewoon een oor aangenaaid. Nou maar hopen dat er met de creditcards, de paspoortkopietjes en de deposits niet wordt gesjoemeld.

 

Author

2 Comments

  1. Dat soort trucjes proberen ze in Costa Rica ook. Met name bij Thrifty. Maar ik maak tegenwoordig bij ontvangst van de auto n video die begint met het contract, schadeformulier en dan alle schade die ik zie. Vanaf diverse kanten gefilmd. En als laatste de man die me de auto levert. Nooit meer problemen gehad.

    • Slimme zet, Ad. Enige probleem dat ik zie is als het schemert en het een zwarte auto is. De deuk in mijn zwarte Audi van Europcar was alleen bij strijklicht te zien.

Write A Comment