Zoethoudertjes, anders kan ik die paar field lab vliegreizen niet zien. Wat voor nut hebben bubbeltrips naar Rhodos en Gran Canaria als je slechts één toestel mag vullen en op de eerste intekendagen al meer dan 100.000 reislustigen zich melden? Ik vroeg me al eerder af waarom zo petieterig en niet een luchtbrug opgezet? Valt er ook veel meer in het echie te meten.

Buur Duitsland pakt het veel beter aan: Mallorca ging open en tienduizenden grepen meteen al hun kans op een week zon op het strand. Dat is niet alleen groot denken, ook de reisbranche is er echt mee geholpen. Miljoenen Britten staan in de startblokken, de ABTA wil af van de PCR-test voor groene landen, zover zijn ze daar al… België mag ook al als voorbeeld dienen. Ons kabinet biedt nog steeds geen enkel perspectief, hooguit een stipje op een horizon die door warrige beloftes steeds verder weg staat. Laten we vooral hopen dat de gisteren afgekondigde ‘gebalanceerde versoepelingen’ geen besmettingsexplosie veroorzaken.

Grote onzekerheid is dus troef. Kleurt Buitenlandse Zaken volgende maand landen geel? Welke bestemmingen zijn dat dan, of moeten we wachten op groen licht van hun regeringen? Gebleken is al dat het om tweerichtingsverkeer gaat: uitreis geel is nog geen garantie dat je ook welkom bent. Los daarvan moet je vrezen voor vakantiedrempels van allerlei voorwaarden en regels, die mensen op kosten jagen en vakantieplezier bederven. Los van mijn bedenkingen, hoop ik natuurlijk net als iedereen dat de wereld weer opengaat, te beginnen met de mediterrane bestemmingen, snel gevolgd door verre landen. Eind juni, begin juli zijn veruit de meeste Nederlanders gevaccineerd. Zullen dan pas alle lichten op groen springen?

Tot die tijd bepaalt de hoogte van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hier of de grenzen weer opengaan. Gisteren ging dat weer helemaal mis. Je moet er overigens niet aan denken dat het na een paar ‘open’ weken voor vakanties helemaal misgaat en toeristen aangewezen worden als boosdoeners. Alleen binnenlandse vakanties vormen een zekere factor, maar daarmee hou je de tent niet overeind. Autovakanties lijken straks wel tussen de mazen van de regels door te fietsen, misschien lukt dat ook met de trein en de touringcar. Campings krijgen het druk, die zijn nu al bijna vol gereserveerd.

Tess helpt

Intussen sleept het drama D-reizen zich voort. Arme medewerkers. Zij kunnen zich melden bij Reiswerk dat klaar staat om te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Ene Tess, het zusje van virtuele reisgids Zoey gaat alle baanzoekers enthousiast helpen. Aanmelden bij Reiswerk

Misser

Tot slot even iets heel anders: Mastercard ging deze week ernstig in de fout door haar cardholders in het kader van haar priceless-acties 6 procent discount te bieden op boekingen bij Booking.com. Een dag later werd het aanbod alweer geannuleerd met een ‘foutje bedankt’-mail vanwege een ‘misverstand tussen de twee partijen’. Nog maar net door de Hoge Raad uitgeroepen tot ‘reisbureau’ en dan nu al in de fout…

jan@lokhoff.nl


Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

2 Comments

 1. Herman Roosloot Antwoorden

  Dag Jan,
  Als inwoner van Duitsland wil ik graag een aanvulling maken.
  Binnen Duitsland zijn alle hotels en vakantieparken gesloten en wordt er deze week een avondklok ingevoerd ipv opgeheven. Er gaan hier ook geen terrassen open. Het percentage corona-infecties is echter wel half zo hoog dan in Nederland.

  Het is een beetje kort door de bocht om dan te zeggen dat Duitsland het beter doet. Ja, minder infecties maar ook meer beperkingen, m.u.v. de misser Mallorca, want zo wordt dat hier politiek zeker gezien.

  • Jan Lokhoff Antwoorden

   Dank voor de aanvulling, Herman. Er zullen in Nederland overigens veel (reis)mensen verlangen naar zulke politieke missers…

Write A Comment