Eigenlijk is het te gek voor woorden dat de Autoriteit Consument & Markt torenhoge boetes oplegt in de reiswereld voor flutovertredingen. Bekendste slachtoffers zijn World Ticket Center en Corendon, die een boete van 350.000 euro aan hun broek kregen. Natuurlijk moet iedereen zich aan de wet houden, maar dit soort bedragen zijn bizar. Reken maar eens uit om hoeveel banen het kan gaan.

 

Tientjes

Het is alweer een tijdje gelegen en de zaken lopen nog. Waar het om gaat is dat OTA’s geen toeslagen op hun website mogen verstoppen om klanten te lokken met een (te) lage prijs voor een vliegticket of pakketreis. Wat verstopt werd en pas later in beeld kwam zijn een paar tientjes boekingskosten en mini-bedragen van een paar euro servicekosten.

 

Failliet

Als je op de fiets ’s avonds zonder licht rijdt, of in de auto een paar kilometer te hard, ben je de pineut. Maar je hoeft na betaling van de bekeuring geen persoonlijk faillissement aan te vragen. Niet dat WTC en Corendon na betaling van die 3,5 ton boete dat vooruitzicht hebben, maar het gaat me om de (on)redelijkheid van de bizar hoge bedragen.

 

Ietsje meer?

Belangrijk argument voor mij is dat overtreders dat niet in het geniep doen. Elke sitebezoeker stuit uiteindelijk op de aanvankelijk niet getoonde extra’s, qua hoogte niet in verhouding tot de aanschafprijs van de reis. Op de markt, bij de slager of de kaasboer wordt toch ook gevraagd of ‘het een beetje meer mag zijn?’…

 

Site plat

Een abrupt opgelegde reuzeboete moet toch te voorkomen zijn als de ACM voor een systeem zou kiezen dat er bij een overtredend reisbedrijf een keiharde finale waarschuwing op de mat valt? Van mijn part met een dreiging dat de site een week of langer plat wordt gelegd. Dan is het vast binnen een paar uur afgelopen en fouten hersteld en dat is wat de ACM wil. Wie percipieert mag van mij op de blaren zitten.

 

Banen

Ik vind het eigenlijk wel een Kamervraagje waard. Realiseer je dat zo’n boete van 350.000 euro het equivalent is van een tiental medewerkers een jaar lang op de loonlijst. Tegenwoordig mag de waakhond in het bedrijfsleven zelfs boetes tot 900.000 euro opleggen, zeg maar 25 Fte’s…

 

Scherp

Eén jaartje slechts (2013) kende de ACM het door mij bepleite waarschuwingssysteem, vanaf 2014 schieten haar ambtenaren meteen met scherp, de CEO wordt nog net niet in alle vroegte van zijn bed gelicht.

Author

Write A Comment