Bijna de helft van de Nederlanders wil nog deze zomer op vakantie. Hoe hoger het vakantiebudget, hoe grager men nog op stap wil dit jaar. Dat blijkt uit een groot onderzoek (3.282 respondenten) van het data-marketing bureau Whooz in Den Haag dat vorige week is gehouden.

Goed nieuws dus voor de reisbranche, want slechts een kleine 15 procent antwoordde zeker niet op vakantie te gaan, 14 procent weet het nog niet. Wel blijkt de pakketreis even uit de gratie lijkt te zijn en dat er een groot aantal mensen met bovengemiddeld inkomen staat te trappelen om te boeken als bestemmingen buiten Europa weer bezocht mogen worden. Die werden gisteren door de Europese Unie op hun wenken bediend. Veertien landen buiten Europa mogen weer, waaronder voor de Nederlandse markt belangrijke bestemmingen Thailand, Down Under, Rwanda, Canada, Japan, Marokko en Tunesië. Helaas Turkije nog niet.

Jammer trouwens dat al het goede nieuws over de ‘vergeelde’ Europese bestemmingen besmeurt wordt met de (media) chaos rond Turkije. Ik betwijfel of de consument oppikt wat er precies aan de hand is. Eerder blijft hangen dat Turkije gevaarlijk is en je er kennelijk wel stiekem voor eigen rekening en risico naar toe kan, maar dat de regering met premier Rutte voorop dat onverantwoord en asociaal vindt. Notoire Turkijefans kiezen daar voor en dat gaat ten koste van de (vaste) clientèle van Corendon, die zich natuurlijk niet de kaas van het boter wil laten eten en rebelse schoenen aantrekt.

Vragen van klanten zijn daardoor ook nauwelijks uit te leggen. Hoe leg je uit dat je wel met KLM, Turkish Airlines en budgetvliegers Pegasus en Sun Express naar het land op vakantie kan en niet met hun vertrouwde Corendon? Hopelijk kiest het kabinet er nu snel voor Turkije in zijn geheel of tenminste voor wat betreft de toeristische Middellandse Zeekust op geel te zetten, zoals ze eerder de onbegrijpelijke verschillen tussen vliegtuigen, OV-bussen en touringcars hebben rechtgezet.

jan@lokhoff.nl

Author

7 Comments

 1. Klopt niet Jan.
  Deze lijst van landen betreft goedkeuring van de EU om als niet Europeaan weer Eu binnen te komen. Maar deze “inreislijst” is nog geen “uitreislijst”. Dus het is niet zo dat wij weer naar die 15 landen kunnen. De meeste hebben namelijk nog zelf beperkende maatregelen.

  • Klopt wat je schrijft, Frank. Met mijn ‘wenken bediend’ ga ik er optimistisch vanuit dat zo’n eenzijdige openstelling snel wordt gevolgd door groen licht van de andere kant. Reciprociteit dus, zoals gebruikelijk in de reis- en luchtvaartwereld. Minder positief lijkt het me dat Turkije ontbreekt op het lijstje van de EU. Minister Blok hoeft nu niet aan te komen met het geelkleuren van dit land. Arme branche, arm Corendon…

 2. Bedankt voor je aanvullende informatie Frank. Ik ben dan nu wel heel benieuwd hoe die ‘uitreislijst’ er precies uitziet. Ik snap het zelf ook niet altijd even goed meer eerlijk gezegd….

  • Het wordt er ook niet gemakkelijker op. Ik denk dat het vandaag bekend wordt gemaakt maar het lijstje is heel klein.

 3. Het is allemaal nogal verwarrend. Finland is b.v. ook nog steeds op code rood, terwijl het wel een EU land is en zelfs Schengen maar de Finnen willen vooralsnog geen Nederlanders

 4. Hallo Lokhoffff,
  De uitdrukking : je de kaas van brood laten eten!
  Die boter heeft er niks mee te maken.
  Gaat het een beetje, zo helemaal terug op je eigen stek?
  Groet
  Werner

  • Ha die Werner, leuk van je te horen. Inderdaad geen kaas op de boter, maar soms word je gek van die automatische spellingscontrole. Ik heb sinds een paar dagen een nieuw Wordpakket en daar staat ie nog op aan. De stek zit weer lekker, trouwens, oude vriend! Blijf gezond en de groeten aan Joke.

Write A Comment