Geen slecht idee om als reisbranche zelf reisadviezen te gaan geven. Van de overheid hoeven we niets meer te verwachten. Geen steun en de verre bestemmingen blijven oranje, hoewel volgens de Telegraaf er eindelijk bij BZ wordt overwogen te gaan versoepelen, al zal dat altijd grillig blijven en om de haverklap veranderen. Je kunt beter het heft in eigen hand nemen!

Koepel VvKR voor kleine touroperators wil dat wel samen met de ANVR optuigen. Dat ligt bij die grote club misschien gevoelig, maar daar moet ze maar overheen stappen. Hoe breder het initiatief gedragen wordt, hoe beter.

Daarom lijkt mij dat ook de ANWB moet worden gevraagd zich erbij aan te sluiten. De ANVR hoeft niet ver te lopen om dat te vragen, want directeur Marjon Kaper van ANWB Reizen, zoals het tegenwoordig heet bij de bond, zit in het bestuur van de grootste brancheorganisatie. Zij geeft dus ook leiding aan het oude Fox Vakanties, dat alleen maar verre reizen aanbiedt en het dus vreselijk moeilijk heeft.

Het is vast vloeken in de Rotterdamse kerk, maar ik zou het ook geweldig vinden als het Calamiteitenfonds zich open stelt om bij een plotselinge fataal uitziende corona uitbraak op een (verre) bestemming dat als een calamiteit te beschouwen en op te treden en te repatriëren.

Waarom ook niet een of meer reisverzekeraars gevraagd het private reisadvies project te steunen?

Het alternatief is sowieso om niet lijdzaam ongenuanceerde, generale reisadviezen van Buitenlandse Zaken te volgen, maar als brancheclubs op te roepen zich daar niets van aan te trekken. Veel touroperators en veel consumenten doen dat al, maar er zijn dan toch drempels die ondernemers en reizigers ervan weerhouden ‘stout’ te zijn.

Na de steunstop per 1 oktober heeft de branche eigenlijk geen andere keuze dan de BZ-adviezen te negeren en te vervangen met eigen adviezen en goede voorlichting, zoals nu feitelijk al gebeurt. Een alliantie van VvKR, ANVR en ANWB, begeleid met goede voorlichting en free publicity, zou een enorme steun in de rug betekenen.

Misschien is het wel het allerlaatste reddingsplan.

jan@lokhoff.nl


Reacties? Graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

3 Comments

 1. Dat zou geweldig zijn. Om de verantwoordelijkheid voor reisadviezen voor 220 landen te leggen bij 4 mensen die in een ivoren toren zitten in Den Haag is niet meer van deze tijd.

 2. Dag Jan,

  Hartelijk dank voor je aanhoudend goede informatie en ideeën in je blog!

  Als die clubs samen snel een checklist, rating systeem en procedure (snelle accreditatie, wie heeft voldoende kennis om te schrijven over welke bestemming, peer-review systeem) opzetten en een formulier voor hen toegankelijk maken, dan kunnen die reisadviezen door iedereen doorgelinkt worden naar websites en social media.

  De diaspora van Nederlandse gidsen en mensen die DMCs leiden, hebben gezamenlijk veel meer, veel meer gedetailleerde en actuele kennis over wat er wereldwijd aan de hand is, dan het BZ netwerk. Zo kunnen dan eindelijk snel realistische reisadviezen gepubliceerd worden. Wat er nu door de overheid is grotendeels onzinnig, vaak achterhaald, Eurocentrisch en schadelijk. Misschien kan BZ het opzetten van dat systeem met het uitgespaarde geld sponsoren? Het invullen doen we er met zijn allen graag vrijwillig bij.

  Denk je dat we de zaak dan rooskleuriger voordoen dan werkelijk het geval is? Niemand is er bij gebaat om onze reizigers in vervelende of gevaarlijke situaties te manoeuvreren. Ik kom regelmatig tot de constatering that het een stuk gezonder en plezieriger is om de met de huidige rust op bestemmingen bijvoorbeeld de Egyptische tempels eens goed te bekijken, de ruimte op te zoeken op een strand in Goa of op Bali, of te genieten van de prachtige landschappen van Namibië dan je te ergeren aan losgeslagen malloten in het centrum van Amsterdam, of te winkelen in Forum des Halles in Parijs, om maar eens wat te noemen.

  Met vriendelijke groet
  Rob de Laet

 3. Beste Jan,
  Ook vanuit Chiang Mai, Thailand, veel dank voor de goede ideëen en uitstekende blogs. Ik sta helemaal achter het pleidooi van mijn vriend Rob de Laet. Het wordt hoog tijd dat de reisindustrie zelf het heft in handen neemt en zich losmaakt van de overheid: eigen reisadviezen en voorlichting die uit de landen zelf komen ipv uit Den Haag.
  Groetjes
  Frans Betgem

Write A Comment