In de jaren 80, 90 van de vorige eeuw was in de reisbranche A-Reizen synoniem voor verre reizen. De touroperator in Mijdrecht was een spraakmakende speler in de markt van groepsreizen naar Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De even kleurrijke als creatieve oprichter Bernd Michael Schötz – 74 inmiddels en nog altijd een strikje – plezierde op originele wijze zowel management en verkopers van reisbureaus, stal daarmee hun harten en blonk uit met opvallende events. Ik herinner mij een tennistoernooi in Forte Village op Sardinië, een kwarttriatlon van Breukelen naar Mijdrecht, surfwedstrijden, een trial in de wei-tuin van zijn bungalow in Vinkeveen en fantastische studiereizen. Het toenmalige Reisrevue trad bij de meeste events op als publiciteitspartner.

Op de verre markt opereerden destijds naast A-Reizen namen als Special Traffic, NBBS, Unitravel, NRV Holiday, de Boer en Wendel, Club Méditerranée en grote spelers als Holland International, Arke, Oad en Neckermann pikten een ver graantje mee. Daarnaast brachten veel airlines een eigen gids uit en slokten de verenigingen van ouders van emigranten ook veel verre reizigers op. Een daarvan richtte in 1982 touroperator Travel Trend op.

A-Reizen vloog jaarlijks zo’n 1.000 mensen naar mooie verre bestemmingen. Niet extreem veel, maar wel met een gemiddelde hoge reissom van zesduizend gulden. Bernd verdiende zijn geld vooral met vier goed lopende reisbureaus in Maarssen, Abcoude, Breukelen en Mijdrecht met als derde poot onder zijn bedrijf een zeer lucratieve IATA-afdeling. Een reisbureau in Wilnis was de eerste ‘reisdaad’ in 1972 van de in Beieren geboren Schötz die vanwege de liefde naar Nederland emigreerde. Zo’n 25 jaar geleden verdween de touroperator van de markt, nadat Oad nog even de naam in stand hield voor avontuurlijke busreizen in China. De reisbureaus werden verkocht aan Holland International. Oud-IATA directeur John Jansen was inmiddels met ATP gestart en veroverde in de regio de zakenmarkt.

In al die jaren hebben ongeveer 100 mensen bij A-Reizen gewerkt. Bernd wil ze graag nog een keer bij elkaar zien en organiseert in Amsterdam op 6 november een reünie. Bernd: ‘Alle mensen die bij A-Reizen gewerkt hebben, die mij een warm hart toedragen en andersom. Dat zijn er circa 100. Een kwart daarvan hebben we inmiddels gevonden. En ik zie ook graag alle vrienden, luchtvaartmensen, verkeersbureaus, ANVR, zoals Gerard Couvreur, Joop ter Haar, persmensen, zoals Paul Eldering, Arnold Burlage, Theo de Reus. Ik noem ook Jan Rijk, Hans Borgmann, Sylvia Schets, Joke de Graaf, Gertjan Valk, Ellen Zandstra, Jeroen Noppen, en velen meer. Mensen van het 1e uur. Tot het laatste uur.’

Het organisatieteam bestaat uit Marja van Leeuwen, Mieke Lanting, Myriam Hendriks en zijn jongste dochter Maxime. Vrienden en oud-medewerkers kunnen contact opnemen via Facebook (A-Reizen Reünie).

jan@lokhoff.nl

Author

7 Comments

  1. Ik heb wel nooit op de loonlijst gestaan, maar wel de publiciteit verzorgd als freelancer voor A-reizen, de advertenties de gidsen en ik heb nog regelmatig contact met mijn vriend Bernd, was een mooie tijd, de advertenties in de telegraaf “ik ben een gorilla” of “Ik ben een giraffe” “ik ben een rinoceros” met illustraties en vormgeving waren van mijn hand Ontdekkings Avontuur heb ik nog verzonnen samen met Bernd en vormgegeven, A-Reizen “Naar alle uithoeken van de wereld”. John Bushman zijn vader Max stond daar model voor. Onze tochtjes naar Wurzburg naar Vogel Verlag, de drukker, waar de werktekeningen en dia materiaal gebracht moesten worden zijn onvergetelijk. A-Reizen was een pionier op wereldreizen, een echte trendsetter geïmiteerd door de grote reisorganisaties, en ook gewoon gestolen. Bernd is een bijzondere jongen, creatief maar ook niet voorbereid op de echte zakenwereld waar moraal en vriendschap niet geldt. Alleen geld. In die zin zijn we bloed broeders. Hagenbeuk 1946

Write A Comment