Er waart een ontslaggolf door de reisbranche. Grote en kleine reisbedrijven verlengen tijdelijke contracten niet en bezuinigen op vaste medewerkers. Zonder omzet van betekenis en geen vooruitzicht op snel herstel van vakantieboekingen treft dat lot nu al vele honderden reisprofs. In mijn vorige blog noemde ik dat het ‘stille ontslag’, want het drama haalt het nieuws niet. Gelukkig is de NOW-regeling verlengd, zodat een kaalslag op de werkvloeren vooralsnog voorkomen wordt.

Ook de zelfstandige reisadviseurs lijden natuurlijk onder de corona crisis, al is hun kostenniveau doorgaans laag. Er is niettemin al sprake van veel persoonlijk leed onder de ruim duizend ZRA’s.

Schrijnend is het te noemen dat de kortstondige opleving van de boekingen in juli door de grillige oranjekleuring van veel landen en gebieden, weer veel onbetaald werk opleverde vanwege annuleringen, omboekingen en repatriëring. Niet alleen lastig werk, maar ook nog eens vaak met klagende en bozige klanten, alsof al die ellende de mensen in de reisbranche verweten kan worden. Zo jammer.

Gelukkig gaat de regering op langdurig aandringen van de ANVR een ‘voucherbank’ financieren. Als de waardebon van SGR/ANVR straks in geld moet worden omgezet kan dat met zachte leningen van die bank. Misschien mag die bank straks ook een deel van de geleden annuleringsschade compenseren. Zou een mooie reddingsboei zijn voor de zoveel averij opgelopen reisbranche.

Daarmee wordt voorkomen dat er zich een versnelde faillissementsramp voltrekt. De verzilvering van al die vouchers (de uitstaande waarde wordt geschat op minimaal 600 miljoen euro) zal wel weer een hausse aan onbetaald werk opleveren en heel veel gedoe. Bergen gratis werk is momenteel het lot dat de reisbranche hard treft.

Nog even over die ‘stille’ ontslagen. Het grote TUI-concern heeft bij het verkrijgen van miljardenleningen van de Duitse regering afgekondigd te werken aan een bezuiniging op de salarissen door 8.000 ontslagen wereldwijd. Ook TUI Nederland en België ontlopen dat lot niet. In ons land gaat het om 2.800 TUI-medewerkers. Als er daarvan een paar honderd weg moeten, is de stilte voorbij. Aangekondigde ontslagen bij KLM en Schiphol zijn al eerdere blikvangers die de stilte doorbraken.

Laten we hopen op succes in dat lab in Oxford…

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment