Het was te voorspellen, maar toch komt het nieuws als een schok: cruiseschepen zijn weer de pineut. Ondanks alle voorzorgmaatregelen krijgt het virus de kans mensen te besmetten. En op een schip zit nu eenmaal iedereen op elkaar, dus grijpt corona om snel zich heen.

In het Caribisch gebied ging het gisteren al om zo’n 60 schepen die gemonitord door de Amerikaanse gezondheidsdienst rondvoeren met besmette passagiers. Bonaire weigerde een cruisebezoek, ook andere havens zetten de boel angstig op slot.

Dat zijn natuurlijk dramatische berichten voor de toch al zo zwaar getroffen cruise industrie. We kennen allemaal nog wel de horror taferelen uit begin 2020 toen cruiseschepen in Azië tevergeefs van haven naar haven voeren, maar overal als ware het leprozenschepen terug naar open zee werden gedirigeerd. De autoriteiten waren destijds al doodsbang voor de varende besmettingshaarden.

De beelden van die dolende schepen berokkenden de cruisemarkt enorm veel schade. Terwijl nu de rederijen de draad weer proberen op te pakken, gaat het weer mis. Je zou toch denken dat de (extreem) strenge controle veilige ‘bubbel-cruises’ creëert, maar het virus glipt kennelijk na landexcursies toch die bubbel in. Cruises zonder landexcursies lijkt me overigens geen oplossing, een ondenkbaar fenomeen.

Het is om moedeloos van te worden. Ik wil graag optimistisch blijven en hoop met iedereen dat 2022 weer een goed jaar wordt voor de reisbranche. Ik word blij van de positieve voorspellingen die grote spelers durven te maken. KLM is er zo een en ’s werelds grootste touroperator TUI is ongekend positief. Die prognoses komen niet uit een glazen bol, maar zijn een reflectie van de boekingen die al binnen zijn. Met name topman Fritz Joussen van TUI is een meester in het aanjagen van optimisme. Hij voorspelt een topjaar 2022.

Wat zou het fantastisch zijn als hij gelijk heeft.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

1 Comment

  1. Hoe bedoel je “weer de pineut”?
    Zolang er nog steeds wordt gelogen over het aantal corona gevallen onder hun eigen personeel, hebben ze deze ellende zelf veroorzaakt!

Write A Comment