Ik heb gisteren weer genoten van het jaarlijkse Travel Congress, georganiseerd door de Vakantiebeurs, die zelf voor het tweede jaar achtereen niet doorging. Veel inspirerende en energieleverende sprekers op het programma, waarvan ik graag speciaal Anouschka Trauschke noem van reinventtourism.com. Wat een mooie initiatieven en wat een creatief enthousiasme.

Hoogtepunt was voor mij uiteraard de discussie over de ‘wederopbouw’ van de reisindustrie, waaraan topman Arjan Kers van TUI en ANVR-voorzitter Frank Oostdam (‘ik spreek liever van ‘redesign’) aan deelnamen.

Natuurlijk ging het gesprek al rap over ‘duurzaamheid’ en refereerde gespreksleider Rens de Jong aan de ‘minder op vakantie’-uitspraken van Sunweb-baas Mattijs ten Brink bij talkshow Op1 vorige week. Duidelijk bleek meteen dat Kers zich behoorlijk heeft geërgerd aan zijn collega-touroperator. ‘Je kunt zo’n minder-uitspraak makkelijk op tafel gooien, maar je moet het perspectief en de experience verbreden. In plaats van ‘minder-minder’, zeg ik liever ga ‘bewuster’ op vakantie. Kies bijvoorbeeld voor een airline met een nieuwe, moderne vloot’.

Kers was goed op dreef. Hij pareerde direct een suggestie van gespreksleider De Jong om vakanties te verduurzamen met concrete voorbeelden (fair travel). ‘Dat doen we al jaren’, illustreerde hij met tal van ‘groene’ initiatieven.

Een paar opmerkelijke constateringen uit de levendige discussie:

• De ANVR heeft de ambitie om de meest duurzame brancheorganisatie van de wereld te worden
• Slechts 10 procent van het reisaanbod van TUI gaat naar bestemmingen die met de trein bereisd kunnen worden
• Eén op de tien mensen in de wereld heeft inkomsten uit het toerisme. Dat is vaak onderbelicht.
• De mondiale schade aan toerisme door corona in geld uitgedrukt bedraag 4,5 biljoen dollar
• Toerisme moet op bestemmingen niet alleen een economische, maar ook een maatschappelijk motor zijn
• De reisbranche communiceert richting de maatschappij onvoldoende over wat zij doet aan verduurzaming van haar product en zeker van hetgeen zij op de bestemmingen daaraan doet
• ‘Mensen’ moeten niet ongenuanceerd minder-minder uitspraken over de schutting gooien

Oostdam noch Kers hadden gehoord van een Noorse touroperator die transparant de klant inzicht geeft van alle posten die tezamen de reissom vormen. Deze zogenaamde ‘economic nutrition’ schijnt ook in Canada toegepast te worden. Dat leek ze een goed idee om ook in Nederland in te voeren.

Knappe kop Rafat Ali van de Amerikaanse ‘denktank’ Skift voorspelde dat toerisme in de toekomst meer verstoord zal worden door klimaatactivisme dan door technologische ontwikkelingen.

Het zakenreisverkeer heeft daar volgens hem nu al ernstig van te lijden. Grote internationale concerns als Microsoft, Deloitte en PWC hebben hun reisprogramma’s behoorlijk ingekrompen. De snelle introductie van nieuwe communicatiemiddelen om op afstand ‘live’ te vergaderen via goed gelijkende persoonlijke avatars maakt dat steeds makkelijker om te doen.

Het volgende Travel Congress wordt 10 januari 2023 gehouden, hopelijk voorafgaand aan een live Vakantiebeurs.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.


Author

1 Comment

Write A Comment