De ANVR organiseert deze week zelfs webinars voor ZRA’s. Dat deze rechtstreekse benadering van ‘indirecte leden’ enorm gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de geweldige stroom van deelnemers, die de brancheorganisatie noopte er meerdere uit te schrijven. Ik zie deze interactie van de ANVR in deze coronatijd met een eerder ‘vergeten’ deel van de achterban als het zoveelste bewijs van nauwe betrokkenheid bij alle reisondernemers, van groot tot piepklein in dit geval.

Eerder klom adjunct Walter Schut ook al in de pen om het in Den Haag op te nemen voor deze kleinschalig ondernemende zelfstandigen, die het van corona extra voor de kiezen krijgen door bij steunmaatregelen van het kabinet vaak tussen wal en schip te vallen. Vele honderden gingen in pauze stand en zochten noodgedwongen naar tijdelijke baantjes, vaak bij de contactcentra van de GGD. Hoe triest kan het zijn?

Ik volg de activiteiten van de ANVR in deze barre tijd op de voet en kijk met veel respect naar wat het kleine team van Frank Oostdam voor elkaar weet te brengen. Als lid kan je alleen maar hopen dat de contributie inkomsten de komende tijd nog voldoende zullen zijn om dat ervaren team in Leusden op de payroll te kunnen handhaven. Stuk voor stuk zijn ze onmisbaar.

Met een muitende retail achterban heeft de ANVR het overigens lastig. Gemakshalve ga ik ervanuit dat een oplossing wordt gevonden voor de plek in de branchetop die de DTRU voor zichzelf opeist, waarmee de lucht enigszins wordt geklaard. Bij een scheuring tussen reisretail en reisorganisatoren is niemand gebaat. Om te beginnen lijkt me dat de DTRU haar achterban mobiliseert om een eigen kandidaat voor de vacante bestuurszetel te steunen en dat (grote) touroperators daar met hun vele stemmen binnen de ANVR-vereniging niet tegenin gaan.

Nu ik toch een compliment uitdeel, wil ik de VvKR niet onvermeld laten. Voorzitter Ton Brinkman en zijn bestuur dwingen ook veel respect af voor hetgeen zij voor hun specifieke achterban van circa 450 mini-touroperators doen. Chapeau!

‘We moeten het samen doen’ hoor ik vaak in deze crisis. Waarom daarom niet een platform gecreëerd van ANVR, DTRU en VvKR om cruciale zaken met elkaar af te stemmen? Niet terug naar de voormalige federatieve structuur, maar er simpelweg voor zorgen dat er efficiënt en conflict loos recht wordt gedaan aan alle – soms uiteenlopende – belangen. De sector zou er baat bij hebben.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment