Laten we het erover eens zijn dat de reisbranche – lees ANVR en VvKR – heel weinig bereikt met praten op ministeries in Den Haag. Je wordt beleefd aangehoord, krijgt een kopje koffie, maar je schiet er geen steek mee op. Alleen blaren op de tong, maar nog steeds geen steun na 1 oktober en de verre wereld blijft oranje. Je bent als lobbyist de deur nog niet uit, of minister Blok van EZ verklaart voor de camera van RTL doodleuk dat van verre reizen de komende jaren geen sprake zal zijn. In welke geblindeerde wereld leeft die man?

In Groot-Brittannië van hetzelfde laken en pak. Branchevereniging ABTA heeft nu het ‘wapen’ getrokken van Twitter. Haar leden zijn opgeroepen de regering en ministers te bedelven onder tweets. Zoals deze:

‘The government’s travel policy has cost us a summer of trade. @RishiSunak – we need tailored financial support to save jobs and businesses, and to boost the UK’s economic recovery #savefuturetravel #furloughends #Ukeconomy #traveltrade

Nou, daar zal daar Downing Street wakker van liggen. Dan zijn de vele (re)tweets van Frank Oostdam een stuk beter, maar ook die zetten geen zoden aan de dijk.

Voor het overgaan tot hardere actie ben je bij hem aan het verkeerde adres. We mogen blij zijn dat leden er wel keihard in willen knallen. Er loopt al een sommatie om TVL af te dwingen voor kleine reisondernemingen zonder aparte voordeur en vorige week heeft een groep van 26 kleine touroperators aangekondigd een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken om hun verre bestemmingen op geel of groen te krijgen. Er is daarvoor een ultimatum gesteld tot 25 september.

Eindelijk actie dus. Als eerste grotere spelers hebben 333Travel, ITG Group en Riksja Travel zich daarbij gevoegd. Eigenaar Frankgen Tuhumena van 333 is de houding (‘wat een slappe hap’) van de ANVR zat en roept collega’s op ook mee te doen.

Dat kan via deze link.

Het is misschien wel de laatste kans om aan een faillissement te ontsnappen. Ik vind dat brancheclubs ANVR en VvKR zich onverwijld bij dit initiatief moeten durven aansluiten, in wat voor publieke vorm dan ook. Je kunt niet eeuwig blijven lullen. Ook de ondernemende retail moet zich wat mij betreft achter het initiatief scharen.

Stroomt er nog een beetje rebels DTRU-bloed door de aderen van de Dutch Travel Alliance? Niet aarzelen dan, ook meedoen! De hele branche heeft nu de kans om haar stem keihard te laten horen. Laat de tanden maar zien, het is nu voor velen pompen of verzuipen.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden geweigerd.

Author

3 Comments

 1. Erik van der Waard Antwoorden

  De rebelse mensen zijn in zeer goed overleg met ANVR al geruime tijd bezig om iets minder in de publieke openheid iets voor elkaar te krijgen. We zijn het niet altijd eens maar wel in uiterst goed debat mat ANVR inmiddels geruime tijd. Wellicht als menigeen iets frequenter ANVR meetings bezoekt had men dat geweten. Met alle respect voor goed bedoelde plannen derhalve, ik begrijp de druk die op de ketel zit bij verre reizen specialisten echt, maar ik denk dat dit geen goed signaal is en vind de persoonlijke vete op Oostdam en zijn mensen via de pers in combi met uitspraken als “slappe hap” enigszins ongepast. ANVR is meer dan alleen een Ghostbusters” team tegen Corona..

  Ik hou er sowieso meer van om iemand aan te kijken als ik een stevige mening heb, maar dat geheel ter zijde.

  PS op persoonlijke titel

  • Jan Lokhoff Antwoorden

   Dank voor je info, Erik. Ik vind dat de ANVR al heel ver gaat met de support aan touroperators die weldoordacht klanten naar verre oranje bestemmingen boeken. Dat zijn er nog ruim 160 in de wereld… Ik proef ook uit de woorden van adjunct-directeur Walter Schut, dat de ANVR hoopt dat Buitenlandse Zaken de komende weken een aantal verre landen gaat ‘gelen’, maar ook de tijdsduur ‘maanden’ valt daarbij, helaas. Zolang kunnen de touroperators niet wachten, zeker de gespecialiseerden niet. Denk ook aan al die ZRA’s en reisbureaus die zelf pakketten samenstellen naar verre landen. Doen ze dat niet dan raken ze klanten kwijt. Daarom vind ik dat de DTA even een DTRU-tje moet maken en het kort geding initiatief moet steunen. Ik proef tussen veel regels en uitspraken door dat BZ zo’n kort geding vreest. Groet, Jan

 2. Reisbranche krijgt he-le-maal niets kopt een ander reisblad deze ochtend. Dat hakt er weer in. Lobby’en is een kunst. Maar als ANVR nu niet meer met een vuist op tafel durft te slaan wanneer dan wel?
  Wat zou het toch mooi zijn, als we net als de evenementenbranche onze handel weer voor 75% mogen invullen? Dat zou betekenen dat 75% van alle landen weer op groen of geel zouden springen. We kunnen onze sites weer open gooien met aanbod en de media ingaan met persberichten en reclames. Maar wat de evenementenbranche wel lukt dat lukt ons niet.
  Het verschil ligt hem erin, dat ze in de evenementenbranche weten wat lobby’en is. Want daarvan stond zondagavond op het NOS journaal een woordvoerder met droge ogen te roepen dat ze voor de ontbrekende 25% handel absoluut compensatie eisten van de regering. Dat is het lef wat je nodig hebt om sowieso al op die 75% te komen. Dat zie ik het ANVR niet doen. Nu niet en nooit niet. En daarom staan we nu hier.

Write A Comment