Griekse eilanden code oranje. Wat een tragedie en wat een slag voor al die touroperators, reisbureaus en zelfstandige reisadviseurs die weer een populaire bestemming uit hun handen zien vallen. Weer klanten teleurstellen, weer annuleringen en weer omboeken naar het laatste restje geel. Zolang dat tenminste nog kan en de klant niet afhaakt, murw geslagen door onverklaarbare negatieve reisadviezen.

Waarom mogen de Duitsers nog wel naar Griekse eilanden op vakantie. Waarom vliegen zij wel naar Turkije? Leg het mij maar uit. Wordt het niet de hoogste tijd die vraag aan een rechter voor te leggen? In mijn blog van afgelopen maandag pleitte ik daar al voor. Ik ga nu een stapje verder en suggereer snel te handelen om misschien de herfstvakantie nog te redden. Span een Kort Geding aan tegen minister Blok van Buitenlandse Zaken en van mijn part ook tegen zijn adviseur RIVM.

Als ik de ontreddering en kwaadheid zie in de eindeloze reeks reacties op de post van Frank Oostdam op Facebook waarin hij het oranje Griekse bericht van BuZa deelt, lijkt me dat een breed draagvlak aanwezig is. De reisbranche mag best haar tanden laten zien.

Minister Blok zou de rechter heel wat uit te leggen hebben, maar waarschijnlijk niet overtuigen dat Nederland terecht een andere koers vaart dan bijvoorbeeld Duitsland, België en Frankrijk. Dat is ook niet uit te leggen. Evenmin dat dat sommige Griekse eilanden oranje kleuren, terwijl er niet één besmetting is.

Wie zou zo’n Kort Geding moeten aanspannen? Natuurlijk denk je dan meteen aan de ANVR. Die heeft mr Nick de Leeuw als vaste advocaat stand-by.

Meer partijen dienen zich aan. In een reactie op een andere post van Frank Oostdam over de lobby richting het zogenaamde Algemeen Overleg woensdag in de Tweede Kamer over de voorgenomen corona steunmaatregelen van het kabinet, krijgt hij bijval van zijn collega Ton Brinkman, voorzitter van reisbrancheorganisatie VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties met meer dan 400 leden. Ton stuurde net als de ANVR een brief met een onderbouwd pleidooi voor specifieke steun aan reisorganisaties aan de Tweede Kamerleden. Hij stelt Frank voor dat voortaan samen te doen en dubbel werk te vermijden.

Waarom niet samen ook naar de rechter stappen. Om helemaal een ‘brancheblok’ te vormen, zou de jonge retailclub Dutch Travel Retail United (DTRU) uitgenodigd kunnen worden om aan te sluiten. Ik kan me trouwens voorstellen dat er ook nog wel een paar airines van Hollandse bodem mee willen doen, Transavia en Corendon voorop.

Kans van slagen? Het zou niet de eerste keer zijn dat de rechter met een vonnis de overheid corrigeert.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

Write A Comment