Laat ik beginnen met een loftuiting richting ANVR. Gealerteerd door de felheid waarmee touroperators – leden en niet-leden – met het water aan de lippen naar een ultiem wapen als een kort geding tegen de overheid grijpen, is de brancheorganisatie tot het gaatje van haar support mogelijkheid gegaan. Alleen zelf ook meedoen, bleek een brug te ver.

Maar achter de deur van het ANVR-kantoor in Leusden zal de branchekoepel met grote instemming toekijken hoe de messen in de achterban geslepen worden. Zelf meedoen behelst volgens adjunct-directeur Walter Schut het risico dat ministeries hun deur voor overleg en lobbywerk dichtgooien.

De ANVR steunt de actievoerders openlijk, juicht verzekeraars toe die dekking verlenen op oranje bestemmingen en blijft zelf aan de lobbybel trekken. Het zou mooi zijn als nu alsnog openlijk steun wordt betuigd aan de groep ZRA’s die het juridische wapen trok om TVL af te dwingen voor kleine (reis)ondernemingen zonder aparte voordeur. Gelijke monniken, gelijke kappen, zou ik zeggen. Toen die actiegroep overigens het woord ‘reisbranche’ gebruikten richting het ministerie van EZ, werd de ANVR meteen gevraagd wat dat te betekenen had. Zo gevoelig liggen juridische stappen in Den Haag.

Brancheclub VvKR voor kleinschalige reisbedrijven kiest ook openlijk voor rebellie tegen de oranje-persistentie van BZ. Onlangs werd de ‘oranje’ inspectiereis van leden naar Sri Lanka gesteund. Ook vinkte voorzitter Ton Brinkman op LinkedIn een ‘like’ aan onder mijn blog van afgelopen woensdag. Die blog lokte een reactie uit van spokesman Erik van der Waard van Dutch Travel Alliance. Op persoonlijke titel legt hij uit waarom zijn DTA zich niet voegt bij het kort geding.

Tegen de DTA wil ik in dat verband nog zeggen: je bent de ANVR niet. Denk aan al die retail leden die zelf verre pakketten samenstellen en pakketten verkopen. Voor velen is dat een (zeer) belangrijk deel van hun business.

Tot slot moge duidelijk zijn, dat ik de aantijging richting ANVR van de baas van 333Travel (‘slappe hap’) niet terecht vind. Ongepast zelfs. Een excuus zou zeker zijn plaats zijn.

jan@lokhoff.nl


Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.

Author

Write A Comment