Natuurlijk heb ik ook de petitie getekend! Hopelijk begrijpen door deze actie politici en minister Stef Blok van BuZa in het bijzonder dat de reisbranche als zwaarst getroffen sector in Nederland door ongenuanceerde negatieve reisadviezen keer op keer keiharde klappen krijgt, terwijl ze al aangeslagen in de touwen hangt?

Toen ik gisteren virtueel tekende stond de teller al bijna op 10.000 waardoor je rustig kunt zeggen dat de hele branche erachter staat. Dat is logisch, want wie weet hoeveel Griekse eilanden nul besmettingen telt, is ontredderd en wil een andere reisadvies politiek. We hebben het er nauwelijks over, maar Griekse eilandbewoners begrijpen er ook geen snars van, ook voor hen is het een soort genadeklap, zo afhankelijk zijn de mensen van toerisme.

In een lange mail aan zijn personeel keurt Corendon CEO Steven van der Heijden de demonstratieve overhandiging van de handtekeningen vanmiddag in Den Haag af. Hij vindt het onkies om de actie te voeren op de beruchte datum ‘nine-eleven’ en is bang dat actie voeren bij de overheid wrevel opwekt jegens de reissector ten koste van verdere steun. ‘Don’t bite the hand that feeds you!’ en ‘Schop ze niet tegen de schenen’ schrijft hij in zijn mail die hij met de pers en sommige collega’s heeft gedeeld.

Je vraagt je af of dit dezelfde Steven is die een paar maanden geleden nog openlijk volop in de publiciteit rebelleerde door aan te kondigen ondanks code Oranje weer te zullen gaan vliegen op Turkije, Corendons belangrijkste bestemmingsland. Eerder probeerde hij al met gratis corona tests het ‘oranje cordon’ van de overheid te doorbreken. Corendon schreef geschiedenis toen premier Rutte zijn bedrijf om de actie veroordeelde tijdens zijn wekelijkse persconferentie (‘Het is onverstandig van Corendon’). Nooit eerder viel een touroperator die ‘eer’ te beurt. Corendon krabbelde na deze sneer snel terug.

Ik hoop dat het Binnenhof vanmiddag fel oranje kleurt, de voorgeschreven dresscode van de initiërende vakbladen. Die hebben vanochtend wel de zegen gekregen voor hun actie van Frank Oostdam van de ANVR: ‘We zullen daar waar mogelijk de druk blijven opvoeren op dit voor elkaar te krijgen. Het zou mooi zijn als deze actie daaraan een bijdrage zou kunnen leveren”.

Ik zal ze niet voor de voeten lopen, maar wens alle actievoerders heel veel succes! Het eerste resultaat lijkt trouwens al binnen nu het ministerie verklaarde in navolging van Duitsland te zullen gaan werken met genuanceerde reisadviezen.

jan@lokhoff.nl

Author

1 Comment

  1. ik weet dat 9/11 een gevoelige snaar raakt, maar het belang is zo ontzettend groot voor de reisbranche en het zou absoluut heel collegiaal geweest zijn als een grote reispartner als Corendon zich ook achter ons had geschaard. Wij hebben elkaar nodig om een grote vuist te maken, beste Steven. Ja, met jullie ook daarbij!

Write A Comment