‘Weer een sprankje meer hoop op de Voucherbank, maar Mona vindt helaas de bestaande steunmaatregelen genoeg voor de reisbranche. Er komt echt geen specifieke steun!’ Aldus de teleurstellende reactie van voorzitter Ton Brinkman van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) na zijn bezoek dinsdag aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Ton is daarom naar de de Vereniging van Banken gestapt om de KKC-regeling meer toepasbaar te maken voor zijn ruim 400 leden. ‘Die regeling zou overigens ook mogelijk een oplossing kunnen zijn voor de ZRA’s denk ik.’

Dankzij die ‘Kleine Kredieten Corona Garantieregeling’ van de overheid kunnen kleine ondernemers relatief snel en eenvoudig leningen afsluiten bij financiers, tegen relatief gunstige voorwaarden. Tot dusver kwamen kleine bedrijven lastig aan krediet. De overheid stelt zich voor 95 % garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro.

ANVR: boosheid misplaatst

De ANVR was ook bij het gesprek en maakte duidelijk dat de grote onvrede in de Tweede Kamer richting reisbranche over het aanbieden van reizen op oranje bestemmingen door airlines tegen bodemprijzen misplaatst is.

Frank Oostdam en Walter Schut (ANVR) hebben duidelijk gemaakt dat de reisbranche geen oranje bestemmingen kan uitvoeren gelet op de kosteloze annulering door de klant in het kader van de richtlijn pakketreizen. Frank: ‘Airlines kunnen blijven vliegen op oranje bestemmingen, terwijl de klant met een pakketreis van de reisorganisator kosteloos kan annuleren. Vervolgens zit de reisorganisator met de schade. We hebben de minister duidelijk gemaakt dat dit grote nadelige financiële gevolgen heeft voor de reisbranche. Klanten (en ook reisorganisatoren) zouden de mogelijkheid moeten hebben op kosteloze annulering van hun vlucht wanneer een bestemming naar oranje gaat. Minister Van Nieuwenhuizen gaf aan dit een interessante gedachte te vinden.’

Die laatste politiek getinte zin betekent volgens mij zoveel dat ze die wel wil uitvoeren en dat checkt bij haar ambtenaren.

Meer steun gevraagd

De bewindslieden kunnen nog niet vooruitlopen op de aanpassingen in het derde pakket steunmaatregelen, maar duidelijk is door beide brancheverenigingen gemaakt dat aanvullende maatregelen en ondersteuning van het voorstel om te komen tot een Voucherbank van zeer groot belang zijn voor de reissector.

Zoals wij maandag blogden heeft de ANVR bij beide bewindslieden benadrukt dat het (snel)testen van passagiers een cruciale voorwaarde is om de internationale mobiliteit weer op gang te brengen. Dit standpunt wordt door airlines, luchthavens in Nederland en de reisbranche volledig gedeeld. De minister gaat hierover in gesprek met airlines.

VvVR: ook steun voor ZRA’s

Ton Brinkman ziet het gezamenlijk optreden in Den Haag van zijn VvKR met de ANVR als een versterking van de positie van de reisbranche. VvKR’s lidmaatschap sinds april van werkgeversvereniging MKB Nederland draagt daar volgens hem ook toe bij. Vorige week heeft de VvKR gesproken met MKB-voorzitter Jacco Vonhof en specifiek een pleidooi gehouden voor meer steun voor de kleine reisbedrijven, zoals via de nieuwe regeling Time Out Arrangement (TOA) en daarbij de 1.100 Zelfstandige Reisadviseurs ‘meegenomen‘.

‘Wij hebben het dus over ruim 1.500 kleinschalige ondernemers waar het water aan de lippen staat. Onze actie is van tevoren ook afgesproken en in goed overleg met Frank Oostdam gegaan. Meer en meer vindt er gelukkig overleg met elkaar plaats. Zo hebben wij samen met de ANVR en CLC Vecta (evenementen) en de VvKR ook al gewerkt aan een ‘Position Paper’ m.b.t. de gezamenlijke lobby in Brussel voor de noodzakelijke aanpassing van de EU- pakketrichtlijn reizen.’

jan@lokhoff.nl

PS: Canarische en Griekse eilanden op geel maar kabinet gaat adviseren niet op vakantie te gaan…

Author

Write A Comment