Waarom wordt er niet intensiever samengewerkt tussen de vertegenwoordigende brancheorganisaties in de reissector? Ik vind het een gemiste kans dat afgelopen woensdag alleen een delegatie van de ANVR aan tafel zit bij demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om financiële steun te bepleiten voor kleine reisondernemers. Laat dat nou precies de achterban zijn van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). In coronatijd lijkt mij de strijd om het (voort)bestaan belangrijker dan rivaliteit tussen twee verschillende koepels van reisondernemers. De VvKR was door de ANVR alleen in een te laat stadium op de hoogte gesteld.

Ik snap trouwens het kabinet niet. Leden daarvan hebben de afgelopen tijd diverse keren met de twee brancheorganisaties over specifieke steunmaatregelen gesproken, ook met beide tegelijkertijd aan tafel. Als dan een belangrijke (steun)minister de reisbranche ontvangt, nodig dan ANVR én VvKR uit, zou ik zeggen. Consequent wezen op dit punt is toch niet te veel gevraagd. Zeker niet als het onderwerp de mogelijke steun aan kleinschalige reisondernemers is, want laat dat nou net de expertise van de VvKR zijn, die zich trouwens ook al geruime tijd hard inzet voor ZRA’s.

Is er sprake van concurrentie tussen beide clubs? Kennelijk wel en dan zou het met name gaan om de ZRA’s, want ik zie TUI, De Jong Intra of Silverjet geen overstap maken naar de koepel van kleintjes. Dat zijn er overigens al meer dan 400 die er lid van zijn (zonder corona zouden dat er eind 2021 500 zijn…). Dat het gesprek was gericht op steun voor kleine reisbedrijven bleek wel uit de delegatie, naast Frank Oostdam ‘ZRA-bestuurslid’ Martine de Knoop en speciaal ook Travel Counsellor Bram Beurskens uit Venlo.

De uitkomst van gesprek met Koolmees was een deceptie, want de ANVR-delegatie zat bij de verkeerde bewindsman aan tafel. Eigenlijk onbegrijpelijk dat de agenda vooraf van deze meeting kennelijk niet duidelijk genoeg was. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken hadden ze moeten hebben, die kan misschien met de TVL nog iets doen voor de kleintjes. Nu is het maar afwachten of Koolmees de boodschap van de ANVR snel en correct naar haar overbrengt, zoals hij heeft toegezegd.

Stel je voor dat de VvKR in de tussentijd Mona Keijzer zou benaderen… Dat zou zomaar kunnen gebeuren, want het zou niet de eerste keer dat de club dat doet. Dan zou dat toch een enorme flater zijn. Mijn dringende advies derhalve, trek samen op, coördineer acties en voorkom vliegen afvangen.

Dit onderwerp aansnijdend, zou je je ook kunnen afvragen of de nieuwe brancheclub Dutch Travel Retail United (DTRU) niet moet meevaren met de ANVR naar Haags overleg? Of is de wens om meer invloed op het branchebeleid afgedekt met de verkiezing van ‘gedelegeerde’ Michelle de Wit van DTA-lid Travelcenter De Wit in het ANVR-bestuur? Voorzitter Frank Oostdam zal gruwen bij de gedachte alleen al, wat ook geldt voor de (machtige) grote leden.

Daartegenover staat dat de ANVR heeft gekozen voor een hechte samenwerking met HISWA-Recron en daarmee in Leusden kantoor deelt. In de lange geschiedenis van de ANVR heeft de organisatie verschillende gedaantes gekend. Zelfs een lange periode in plaats van een vereniging met één ledenlijst een federatieve structuur met zelfstandige verenigingen voor touroperators IVRO) en reisagenten (VRA). Het competitieve, soms agressieve klimaat waarin die separate constructie ontstond, is nu weer voelbaar. Dan is de vraag gerechtvaardigd: Waarom niet een paar wijze mensen vragen de brancheorganisatie(s) ex- en intern eens goed onder de loep te nemen. Misschien kan daar iets heel moois uit groeien in het belang van de positie van de sector.

jan@lokhoff.nl


Author

4 Comments

 1. Jan, het is je gelukt. Je gooit een stuk rood vlees in de arena en kan mij niet beheersen. Onzin! Een andere kwalificatie kan ik er niet aangeven. De communicatie tussen anvr en vvkr is goed, er wordt veel afgestemd en op doelgroepen gezamenlijk opgetrokken. Sterker nog; het versterkt elkaar. Wij doen een deel van de lobby via Vno en vvkr via mkb ned. De afspraak met koolmees stond al langer en wij laten natuurlijk nooit een kans voorbijgaan om met een minister te spreken. Als Slob of Schouten zou willen dan kom ik graag langs. Het gesprek met Koolmees was heel goed en was nuttig vanwege die ene toezegging dat hij bij mona keijzer zou gaan buurten. Meer was er ook niet mogelijk. Tav Michelle; hartstikke goed dat zij in ons bestuur zit en is een ideale linking pin naar haar achterban. Tav hiswa/Recron; wij zitten bij elkaar in het pand, de lobby voor steun bindt ons maar dat is het dan ook.

 2. Complimenten Jan! Jij doet wat Van Apeldoorn c.s. Niet durft, zowaar terechte kritiek hebben op de ANVR! Hulde!

  En je stelling wordt bevestigd door het diplomatieke antwoord van iemand die bang is z’n baantje kwijt te raken.

  Treurig om te zien dat ook maar elke zelfreflectie ontbreekt bij de voorzitter/directeur/pr-man/koffiejuf van Steven en Arjan!

  Ben benieuwd hoe ‘succesvol’ dat voucherfonds gaat worden. Ik vermoed van niet. Want nu moeten de DGA’s met de billen bloot voor dat fonds. En als ze al geen 20% eigen bijdrage willen leveren vanuit hun goed gevulde holdings, dan wil je je bedrijf gewoon niet redden en wil je alleen gratis geld van de overheid.

  En in de brugklas heb ik ooit geleerd: “Gratis geld bestaat niet”

  • Pffff, beste Joost ( graag een achternaam), de bedoeling van een goede column is dat het een discussie uitlokt, een gedachtenwisseling tot stand brengt en dat dit vervolgens leidt tot het polijsten of aanscherpen of bijstellen van je eigen mening. Jouw reactie bevestigt mij in ieder geval dat deze column van mindere kwaliteit dan anders was. En verder ben ik een groot voorstander van vrije meningsuiting dus als iedere oprisping vanuit een onderbuik onder dit soort columns mag staan, is dat prima en is dat in ieder geval de verantwoordelijkheid van de redactie. En die is qua vrije meningsuiting boven iedere twijfel verheven. En verder laat ik het hier maar bij en wens je een prachtig en vooral zonnig weekend toe en geniet van je kopje koffie.

 3. Beste Frank O.

  Achternamen doe ik helaas niet meer aan na persoonlijke dreigementen van jouw eigen leden. Ik hoop dat je begrijpt dat ik de veiligheid van mijn kinderen belangrijker vind dan een achternaam te publiceren alleen omdat jij dat eist.

  Ik heb in tegenstelling tot jou geen tijd om te genieten een kopje koffie in de zon. Ik ben al geruime tijd bezig om een ander verdienmodel op te zetten buiten de travel sector. Daar heb ik alle tijd voor nodig. Iets met Darwin en aanpassing enzo.

  Maar helaas ga je niet in op m’n opmerking over het voucherfonds. Waarom moet burgers (via de Belastingdienst) opdraaien voor het voucherfonds terwijl de persoonlijke holdings van de DGA’s van jouw leden lekker gevuld zijn?

  Zo kan een DGA van een niet nader te noemen Turkse reisorganisatie in Lijnden toch prima z’n huis in Amsterdam Zuid verkopen en die andere directeur van een niet nader te noemen reisorganisatie in Rijswijk, kan toch prima zijn tweede huis op de Canarische Eilanden verkopen?

  Met die cash kan het personeel dan weer betaald worden en dan is dat hele voucherfonds niet nodig.

  Maar ik vermoed dat men dat niet wil, want subsidie vanuit de overheid is natuurlijk veel lekkerder.

  Ik ga weer verder met omzet genereren zodat ik mijn personeel kan betalen!

  Geniet van je vrije tijd, zon en je kopje koffie!

Write A Comment