Verre reizen touroperators dreigen de dupe te worden van een verdeeld ANVR-bestuur. De top van de branchevereniging gaat er op basis van informatie uit Den Haag van uit dat de (meeste) Europese landen eind mei van oranje naar geel of groen kunnen gaan en niet meer uniform gekleurd worden. Misschien gaat dat ook gelden voor Amerika en Canada, maar de rest van de wereld blijft komende zomer met oranje op slot. Dat zou wel eens de genadeklap kunnen betekenen voor veel reisorganisatoren met verre gidsen.

Daarom willen zij dat de ANVR zich hard maakt in politiek Den Haag voor een andere aanpak van bestemmingen buiten Europa. Gepleit wordt voor een systeem waarbij landen individueel hun ‘reiskleur’ bepalen. Voorzitter Frank Oostdam heeft dat verzoek echter afgewezen, omdat zijn bestuur daarover verdeeld is. Daarbij is het voornaamste argument dat men niet het risico wil lopen ‘de parels in de kroon op te offeren’, zoals de mediterrane en Noord-Europese (pakket)bestemmingen in dit verband worden getypeerd.

Verre reizen touroperators zijn daar op zijn zachts gezegd niet blij mee en vinden dat de ANVR moet opkomen voor de hele branche. ITG en 333Travel adverteerden vorige week nog een open brief in de krant aan demissionair minister-president Mark Rutte. In hun brief stellen ze voor om voortaan iedere reisbestemming weer een specifiek reisadvies te geven. ‘Dat zou uitkomst bieden voor toeristen die naar landen buiten Europa willen die veiliger zijn dan Nederland. De Rijksoverheid geeft op haar eigen site bijvoorbeeld aan dat het risico om Covid-19 te krijgen laag is in Australië, Rwanda en Thailand. Maar omdat het kabinet reizen naar het buitenland in het geheel ontraadt, blijven de reisadviezen voor deze bestemmingen oranje’, zo schrijven zij.

Veel van de ‘verre’ touroperators dreigen door corona dubbel gedupeerd te worden, omdat zij vorig jaar de meeste geannuleerde vakanties hebben omgeboekt en geen vouchers hebben uitgereikt. Als die dit jaar weer niet doorgaan is dat een dubbele klap, omdat geen geld kan worden geleend bij het Voucherfonds.

Nu dreigt de situatie dat zij ondank code oranje straks toch hun reizen gaan uitvoeren. Als ANVR-lid mag dat eigenlijk niet, maar van ANVR-zijde is gezegd dat oogluikend te zullen toestaan. Overigens zou uit de reglementen van de branchevereniging volgens hen te interpreteren zijn dat ‘oranje-reizen’ wel mogen worden uitgevoerd. Hopelijk leidt dat niet tot een chaos op de markt. Consumenten zullen er niets van begrijpen en velen zullen niet naar oranje landen willen reizen.

Misschien is wel actie te verwachten van de VvKR. De meeste van de ruim 400 leden van deze brancheclub voor kleinschalige reisorganisaties zijn gespecialiseerd in bijzondere verre vakanties.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag! Maar wel met vermelding van de volledige naam. Anonieme reacties worden verwijderd.Author

2 Comments

  1. Adrie van Rooij Antwoorden

    Als je dus ZRA bent val je buiten de compensatieboot
    Als je dus ver ‘doet’ val je buiten de ANVR-boot
    Lekker, al die boten die drijvend worden gehouden. Met mijn geld.

Write A Comment