Airbnb pronkt op een voucher voor een verhuurde villa van Belvilla illegaal met de logo’s van ANVR en SGR. Als het platform voor verhuur van privé accommodaties daarop wordt betrapt, probeert zij zich er met smoesjes onderuit te draaien. Belvilla is partner in crime en doet of haar neus bloedt. Klanten zijn de dupe van dit misbruik en kunnen voor hoge kosten opdraaien.

Wat is het geval? Mijn vriend, PR-man Mark Denslagen huurt op 21 augustus bij Airbnb voor hemzelf en een paar vrienden een groot huis met sauna en zwembad in de Belgische Ardennen voor komend weekend. Op de site blijkt de villa eigendom te zijn van ene ‘Anouk BELVILLA’. De boeking wordt afgerond en betaald aan Airbnb. Na betaling ontvangt Mark per mail een voucher waarop de logo’s van Airbnb en Belvilla prijken én de logo’s van ANVR en SGR, waarvan Belvilla wel en Airbnb geen lid is.

Mark voelt zich beschermt en schrikt dan ook niet als België oranje wordt gekleurd door ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Begin november vraagt hij Belvilla om zijn geld terug of een voucher. Wekenlang wordt daar niet op gereageerd. Er ontstaat een vervelend spel van afschuiven en naar elkaar wijzen. Airbnb: ‘Je hebt bij Belvilla geboekt’, Belvilla: ’Je hebt bij Airbnb geboekt, dus die reisvoorwaarden zijn van kracht.’ En laat nou Airbnb de voorwaarde hanteren dat alleen omgeboekt en geannuleerd kan worden als de boeking voor 14 maart van dit jaar zou zijn gedaan.

Bij de gratie Gods mag er worden omgeboekt van Belvilla, maar dat kost het lieve sommetje van € 406,70, exclusief de servicekosten van Airbnb. Dat bedrag is meer dan de helft van de reissom…

Beide bedrijven gaan in de fout. Airbnb mag de ANVR/SGR-logo’s niet gebruiken en Belvilla mag niet toestaan dat Airbnb dat toch doet door haar logo op het briefpapier (de voucher) te (laten) zetten. Je mag hierbij aannemen dat dit verwerpelijke en onrechtmatige logogebruik gezien de grootte van Airbnb en Belvilla schering en inslag is. Dat is uitermate kwalijk voor het imago van de brancheorganisatie en het garantiefonds, juist in een tijd dat erop gehamerd wordt vanwege corona alleen vakanties te boeken als de reisorganisatie ANVR en SGR-logo’s voeren.

jan@lokhoff.nl

Author

Write A Comment