De reisbranche is nog niet uit de problemen. Corona achter de rug? Naweeën van de pandemie treffen de vakantiewereld opvallend. Kijk alleen maar naar de onophoudelijke chaos op Schiphol de komende maanden en het nu al last-minute annuleren van vluchten vanwege personeelsgebrek door Transavia, die touroperators in problemen brengt en op extra kosten jaagt.

Wat corona betreft: je schrikt je toch een beroerte als deskundigen als Ernst Kuipers aankondigen dat het virus dit najaar weer terugkomt. Of er met apenpokken een nieuwe pandemie opduikt? Ik heb geen idee, maar word niet blij van berichten dat het virus bezig is aan een opmars in Europa. Het is al ontdekt in België.

Tegen die achtergrond vraag ik mij af of de reisbranche zich niet moet wapenen met voorzorgsmaatregelen om dezelfde (financiële) ellende te voorkomen als bij de uitbraak van de coronapandemie? We zijn inmiddels al een half jaar volop back in business, iedereen heeft het knetterdruk en is goed aan het herstellen.

Ook de ANVR heeft het druk. Het bestuur is weliswaar vergroot, maar haar staf is onderbezet. Toch had ik graag gezien dat de brancheorganisatie de aangekondigde bijeenkomst organiseert om van de fouten uit coronatijd te leren wat je kan of moet veranderen om bij een volgende calamiteit niet in dezelfde problemen te geraken.

Iedere branchegenoot heeft die ervaren, maar de roep om (noodzakelijke) veranderingen is verstomd. Ook zou de ANVR bij monde van haar voorzitter zichzelf in zo’n bijeenkomst tegen het licht houden, maar de urgentie voor zo’n initiatief is verdwenen.

Er zal wel weer dit najaar een meerdaags congres in het buitenland gehouden gaan worden, maar dat lijkt mij daarvoor ongeschikt, qua locatie en type deelnemer.

jan@lokhoff.nl

Reacties? Graag. Wel met vermelding van de volledige naam.


Author

Write A Comment