Het voordeel van het veelvuldig optreden in talk shows op televisie door ANVR-directeur Frank Oostdam is dat hij face-to-face in contact komt met bewindspersonen en politici die met hem aan dezelfde tafel zitten. Als – inmiddels – bekende Nederlander versterkt dat zijn positie om formeel en informeel te lobbyen en steun te vragen om de reissector financieel te compenseren voor de gigantische omzetdaling. Die is nu feitelijk nul euro. En dat voor een branche met normaal gesproken 10 miljard euro omzet per jaar. Misschien kan hij ook een voorstel van Petra Hermans ‘meenemen’?

Steun is nodig

De financiële steun is hard nodig, zeker nu het steeds duidelijker wordt dat er voorlopig geen sprake zal zijn van winstgevend vakantieverkeer in Europa en in de wereld al helemaal niet. Veel landen tonen zich gretig om weer toeristen te ontvangen en doen er alles aan om dat te faciliteren. Van eenduidig Europees beleid of protocollen is echter geen sprake en je kan alleen maar hopen dat er werkbare bilaterale afspraken gemaakt kunnen worden, maar dan nog zal het helaas gaan om geringe aantallen.

Gelukkig toont de reisbranche zich zoals altijd in moeilijke omstandigheden flexibel en creatief. Goed voorbeeld zijn de coronavrij reizen van Corendon naar Turkije en de switch naar een fors binnenlands vakantieaanbod bij diezelfde Corendon en TUI.

2000 reisbureaus?

Ik blijf het wel een beetje ongemakkelijk vinden als Frank Oostdam in zijn optredens steeds rept van 1.000 reisbureaus in Nederland, die hij terecht roemt om hun (onbetaalde) inspanningen om de vele tienduizenden annuleringen correct te verwerken. Dan mis ik de meer dan 1.000 zelfstandige reisadviseurs in zijn verhaal, die zich eveneens uit de naad hebben gewerkt om alle corona ellende op te lossen. Ik zie de ZRA’s, ook al zijn ze geen directe ANVR-leden, als kleine reisbureaus met ondernemers aan het roer.

1,5 meter voorstel van Petra

Eentje daarvan kwam met een interessant voorstel in de sfeer van het ijzer smeden als het heet is. Petra Hermans van de Travel Club in Haarlem zou graag zien dat de ANVR zich juist nu hard maakt voor een flexibele vakantieweek per jaar voor schoolplichtleerlingen. Petra: “Geef ouders met schoolgaande kinderen de mogelijkheid om eens per jaar zelf een vakantieweek te kiezen (verkort de meivakantie naar 1 week). Wat is het voordeel hiervan? Je kan er voor kiezen om in een week op vakantie te gaan dat het veel minder druk is (makkelijker de 1,5 meter aanhouden). Je geeft mensen die een laag inkomen hebben ook de mogelijkheid om eens op vakantie te gaan. Reisorganisaties kunnen veel meer vakanties (om)boeken buiten het hoogseizoen. Kortom heel veel voordelen! Ik hoop iets teweeg te brengen met mijn idee!”

Zij vervolgt: “Ik begrijp dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar nu is wel het moment om dit er bij het onderwijs doorheen te krijgen! Ik begrijp van Frank Oostdam dat de ANVR  hier al langer mee bezig is, maar nu is het een win/win situatie! Namelijk kunnen we hier als reisbranche de steun van de vele ouders door krijgen! Heel belangrijk.”

Dat ben ik helemaal met Petra eens.

jan@lokhoff.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Author

4 Comments

  1. F.R.A.N.K. Paumen Antwoorden

    Beste Jan, dat zou inderdaad een prima zet zijn en ook in de totale branche ‘gaatjes’ kunnen dichten.

  2. Een logisch antwoord op het vermijden van drukte betekent ook dat de trend naar verdere individualisering nu in een stroomversnelling komt. Villa’s en huizen via Interhome, Eliza was here en Airbnb zijn straks niet meer aan te slepen. De touroperators die massa verkopen blijven zitten met hun ophokresorts met 2000+ bedden. Straks vol met lijnen op de grond, plexiglazen wanden en hotelpersoneel met ziekenhuis-associatie-oproepende mondmaskers.
    Als iets ons deze tijd van thuiszitten heeft geleerd is hoe waardevol het is om echt weer in verbinding te staan met je gezinsleden. In dat beeld helpt het niet om het entertainen van je kinderen uit te besteden aan een animatieteam. Of het heen en weer rennen naar het buffet in plaats van een gesprek met elkaar te hebben aan tafel en te wachten tot de volgende gang wordt geserveerd. Geen massatoerisme meer? Ik weet wel waar ik het liefst mijn geld mee verdien.

Write A Comment