Vakantiebeurs in de fout

Vakantiebeurs in de fout

Een sneer naar reisadviseurs in een jubelpersbericht over een .nl zonder garanties...

5 januari 2018 Jan Lokhoff

Heel jammer hoe de Vakantiebeurs een sneer uitdeelt aan reisadviseurs in Nederland. In een officieel persbericht van de beurs wordt een Nederlandse lokale agente in Kaapstad juichend aanbevolen om daar als consument direct je droomvakantie naar Zuid-Afrika te boeken. De dame in kwestie is Marleen de Jonge van zuidafrikareisopmaat.nl. Zij heeft – ik quote het persbericht – ‘Als reisspecialist ter plaatse uiteraard meer lokale expertise in huis dan een goedwillende reisbureaumedewerker achter een bureau ergens in Nederland’.

 

Via Skype

Deze DMC heeft weliswaar een .nl-website, maar geen fysiek kantoor in ons land. Wie het op de site getoonde 030-nummer belt krijgt via Skype Marleen aan de lijn in Kaapstad, waar zij met 3 collega’s een DMC runt, die onderdeel is van TravelTheGlobe BV. Die is in De Meern gevestigd en kent – zo blijkt na enig gegoogle – een of twee bestuurders, werkzaam bij de bekende touroperator 333Travel in Harmelen.

 

Belediging

Terug naar het gisteren verspreide persbericht van de Vakantiebeurs. Is daar nou niemand die beseft dat zo’n belediging richting reisadviseurs ongepast is? Wel enorm schurken tegen de branche, de ANVR, de vakbladen en dan zo’n denigrerende sneer uitdelen. Terwijl het persbericht afsluit met citaten van Marleen, waarin zij bekent niet alles van het land te weten, ook al woont ze er al 8 jaar. Ja, zo lust ik er wel nog eentje.

 

Geen SGR, ANVR

En Vakantiebeurs realiseer je wel dat je een reisbedrijf promoot dat geen ANVR lid is en dat ook na het intikken van de naam op de site van de SGR ‘niets gevonden’ oplevert. Van het Calamiteitenfonds is dus ook geen sprake. Een bedrijf dat aanbetalingen vraagt en vooruit laat betalen. Op de site laat het weten dat de klant de tickets naar Zuid-Afrika zelf maar moet kopen. Misschien is het team van deze DMC het eerlijkste van de hele wereld, maar het moet beseffen dat de zorg voor de klant verder gaat dan bestemmingsexpertise. Zekerheden bieden in een wereld van natuurrampen en politieke onrust is een absolute must. Zo stabiel is Zuid-Afrika niet.

 

Excuus?

Dat de Vakantiebeurs een stand verkoopt aan Marleen, daar kan ik me nog iets bij voorstellen gezien het immense aanbod van kleine en kleurrijke aanbieders uit het buitenland, maar hou je wel een beetje in met het promoten van risicobedrijven en het beledigen van reisadviseurs. Een excuus lijkt me op zijn plaats.