‘Unesco-cide’ treft molens in Kinderdijk

‘Unesco-cide’ treft molens in Kinderdijk

Vier tientjes terug van Booking.com. Overtoerisme mag nieuwe studierichting worden.

12 november 2018 Jan Lokhoff

Alsof het een enge ziekte is noemen museum-molenaars in Kinderdijk de plaag dat hun werelderfgoed in Kinderdijk door veel toeristen wordt bezocht ‘Unesco-cide’. Ze klagen steen en been over de ruim half miljoen molenkijkers die jaarlijks langs de dijk paraderen om de 19 gewiekte erfgoederen te bewonderen die sinds 1997 door Unesco worden erkend.

 

Nachtwachthondje gaat bijten

Het is alsof het hondje van de Nachtwacht bijtend van het doek springt om bezoekers weg te jagen. Misschien wel gevolgd door een schietende Frans Banning Cock. Alle gekheid op een stokje, is het niet bizar dat het fenomeen overtoerisme het alibi is om overal te klagen en de gekste maatregelen te bedenken. Neem maar de plotselinge weerzin van het gemeentebestuur tegen de letters ‘I Amsterdam’ op het museumplein. Maar dat constaterende kan niemand negeren dat er wel iets moet gebeuren.

 

Politiek: ‘grenzen dicht’?

Want het kan me een feestje worden als er nog meer Chinese en Indiase toeristen naar ons land vliegen. Hoor je de nieuwe partij ‘Tegen toeristen’ al roepen ‘Grenzen dicht’? Lijkt me tijd voor een nieuwe studierichting ‘Management Overtoerisme’. En dan ontkom je er niet aan beperkingen op te leggen aan ongebreidelde toeristenstromen. Om een paar voorbeelden te noemen: de verbanning van cruiseschepen uit hartje Venetië, het hek om twee derde van het Amsterdamse Begijnhof af te sluiten, het nog verder inbinden van de Airbnb invasie en een hek om de Amsterdamse Wallen.

 

VR-bril alternatief?

Of misschien wel als land een acceptabel quotum toeristen bepalen en dat regelen via toeristenvisums? Dat zou in ieder geval kunnen voorkomen dat oorspronkelijke toeristische attracties veranderen in een ordinair pretpark met de verkeerde toeters en bellen en immens lange Madame Tussaud-rijen voor de kassa. Dan is een VR-bril misschien de enige reddingsboei om die te ontwijken…

 

4 tientjes korting

Wie deze link gebruikt om uiterlijk 22 december een kamer, huisje of appartement op Booking.com te reserveren, ontvangt €40 korting bij een besteding van minimaal €120. Dat toch wel genereuze aanbod viel bij mij afgelopen weekend in de bus. Het is niet de eerste keer dat de grootste online acco-aanbieder zo’n actie ontketent. Wat doe je trouwens met een klant die jou trouw wil blijven en vraagt of je dezelfde korting kan geven? Gewoon doen met zijn link, lijkt me.