Stiptoppers overal te vinden…

Stiptoppers overal te vinden…

Bij Stip upgrade onmogelijk; cruisesites een rommeltje.

14 maart 2018 Jan Lokhoff

Reisagenten en zra’s hoeven niet bang te zijn dat Holland America Line cruises afsnoept. Haar site is een rommeltje als ik de Noorse fjordencruise van 13 mei af Amsterdam met de ‘Koningsdam’ wil boeken. In een advertentie noemt Stip Reizen de fjordenvaart van een week een ‘cruise topper’ en biedt die aan voor 799, 849 of 999 euro, resp. in een binnen-, buiten- of balkonhut. Ik wil echter graag wat ruimer slapen in bijvoorbeeld een Vista Suite. Kan dat?

 

Sorry

Stip gebeld of die upgrade ook te boeken is, want op haar website kom ik geen grote hutten tegen. ‘Nee, sorry, dat kan helaas niet. De duurdere hutten hebben wij niet gecontracteerd’, antwoordt mij een vriendelijke dame aan de telefoon. Dus naar de site van de HAL getogen, waar ik overigens dezelfde prijzen als die uit de ‘nu scherp geprijsd’-advertentie van Stip tegenkom. Maar ook van de ruimere ‘Vista Suite’: 1.399 euro voor het weekje zondag-zondag. Ik schrijf ‘weekje’, want het vertrek is 13 mei einde dag en aankomst is 7 uur ’s morgens, minus 2 dagen derhalve.

 

Bij de HAL duur verder

Klikken dus op de button ‘Vista Suites’ bij de HAL. Die zijn vervolgens niet te vinden. Na de klik wordt een ‘Stateroom’ aangeboden á 1768,25 euro pp. Rare bedoening. Daarna uit nieuwsgierigheid even op de goedkoopste (binnen)hut (€ 799) geklikt, waarna het helemaal feest is want je wordt gelinkt naar de nogal prijzige ‘Pinnacle Suite’…

 

Geen sitechecks?

Een rommeltje dus. Doorklikkend kom ik erachter dat alle drie de hut types uit de advertentie van Stip niet te boeken blijken, want telkens landend bij de ‘Pinnacle Suites’. Zou dat zijn afgesproken met de actietouroperator? Ik kan me dat niet voorstellen. Evenmin dat er nou niet iemand in Rotterdam de taak heeft om de performance van de eigen website te controleren.

 

Zeetours

Snel voor de zekerheid even naar de site van Zeetours gefietst. Ook daar dezelfde prijzen als bij Stip voor de binnen- en buitenhut en probleemloos boekbaar. Ook klikt de ‘Vista Suite’ meteen naar € 1.399. Het verschil met Stip is dat deze 35 euro en Zeetours 25 euro reserveringskosten rekent. Stip trekt die opslag echter weer als ‘korting’ van de cruiseprijs af…

 

Ook rommeltje

Ik ben ook nog even langs gegaan bij ANWB’s CruiseTravel. Ook daar dezelfde cruises naar Noorwegen gevonden en dan zelfs 1 euro goedkoper dan bij Stip, hoewel in haar advertenties als prijs geen 798, maar 799 euro als prijs wordt genoemd… Op de site van CruiseTravel ervaar je maar weer eens hoe moeilijk een cruise online verkoopt. Wegwijs worden uit al die verschillende hutten (HAL noemt ze ‘staterooms’) is ondoenlijk, zeker als het huttenplan niet doorklikt. Ook een rommeltje op deze site.

 

En dan de fooien…

Er is nog een verschilletje. Ik schreef al eerder over de verplichte dagelijkse fooien bij de HAL, die automatische op de eindfactuur aan boord worden bijgeschreven. Zeetours laat op haar site weten dat dit extraatje er weer afgehaald kan worden, maar dat de rederij niet echt meewerkt. Stip meldt niets anders dan dat de verplichte HAL-fooi nog wel kan worden verhoogd… Cruisetravel zegt er niets over, anders dan dat fooien extra kosten zijn.

De Reclamecode Commissie veroordeelde de HAL november vorig jaar voor het niet vermelden van het fooibedrag als vaste kosten.

  • Lien Luigjes

    Voucher Stip, in dit geval AIDA cruise via Corendon geboekt, pas 3-4 dagen voor vertrek. Dat is normale gang van zaken bij elke cruise welke via Stip loopt!. Als klant nog excursies wil boeken is dat helaas te laat, kan tot 4 dagen voor vertrek. Dus als ZRA toch maar even het res. nummer van Aida te pakken zien te krijgen 1 week voor vertrek en voor klant alvast wel zijn excursies geboekt. In dit geval was reis met vluchten en transfers als pakket wel aanzienlijk goedkoper dan los geboekt, waardoor klant overstag is gegaan om niet los te boeken. Maar volgende keer liever meer betalen….

    • Jan Lokhoff

      Dank voor je reactie. Wat ik niet in mijn blog heb vermeld, is dat de Stip-advertentie op 13 maart vermeldt dat de cruise boekbaar is t/m 14 maart, 14.00 uur. Niettemin wordt deze een last minute genoemd.