Sri Lanka-pijn en de Wallen

Sri Lanka-pijn en de Wallen

Aanslagen in Sri Lanka doen mij verdriet.

9 maart 2018 Jan Lokhoff

Met verre voorganger Special Traffic van Kuoni en later Tenzing ging ik als kersverse reporter van Reisrevue in 1982 op studiereis naar Sri Lanka. Diep onder de indruk van dat mooie vakantieparadijs noemde ik dit eiland in mijn reportage het Mallorca van Azië. Dat werelddeel was toen behalve de rondreizen van Unitravel naar Indonesië bij lange na niet zo populair en bereikbaar als nu. Het eiland was met zijn stranden en cultuur een mooie eerste kennismaking met Azië en een ideale treeplank naar de verdere Oriënt.

 

Pijn

Niet lang na mijn famtrip brak de burgeroorlog uit met de Tamils. Door het verwoestende geweld stokte het toerisme vanuit Nederland en de rest van Europa volledig. Het zou meer dan 20 jaar duren voordat de strijd staakte en het toerisme weer op gang kon komen. Tot voor kort heerste er sindsdien vrede en rust, alleen even verstoord door de tsunami eind 2004. Nu is het weer hommeles, dit keer door een kleine minderheid moslims. Er heerst de noodtoestand en hier puilen de kranten uit met horrorberichten. ‘Nederlandse toeristen Sri Lanka leven in doodsangst’ kopte de Telegraaf eergisteren. Wie durft dan nog een vakantie naar het eiland te adviseren? In mijn aderen stroomt toeristisch bloed, daarom doen zulke toestanden mij pijn.

 

De Wallen…

Plezier is er ook in huize Lokhoff. Lachen moet ik om alle berichten uit Amsterdam die het toerisme willen spreiden. Deze week voegt zich het Haagse NBTC bij dromers die denken dat de toerist te sturen is. Directeur Jos Vranken doet voor zijn club aan fondsenwerving. Hij wil meer geld om buitenlandse bezoekers buiten de Randstad te laten slapen… Alsof die tijdens hun kortstondige visit niet naar het Van Gogh, Rijks, een coffeeshop en de wallen willen. Uitstapjes? Hooguit een halve dag naar Volendam, Kinderdijk of de Keukenhof als de bloemen daar bloeien.

 

Geen dorpsplein

De horde Airbnb-ers komt voor een dag of drie en wil ‘on the spot’ slapen in Amsterdam, zo dicht mogelijk bij de trekpleisters. Die zoeken echt geen bed in Tiel, Appelscha of Castricum. Niet dat ze echt welkom zijn in de hoofdstad, waar het gemeentebestuur constant op zoek is naar hindernissen. Neem jezelf. Citytripje voor een paar dagen? Dan loop je toch ook alle toeristische hotspots af, ook al sta je (erg) lang in de rij. En voor een vrijgezellenfeestje zoek je het uitgaansleven in het centrum van een grote stad en geen dorpspleintje kilometers verderop.

 

Niet lachen…

Vranken pleit voor een investeringsagenda om in de regio toeristische producten te ontwikkelen. De NBTC-baas wil daarmee de ‘toeristenstromen beter beheersen en sturen’. Laat me niet lachen. Van Schiphol meteen met de bus de provincie in naar …? Ik kan eigenlijk geen attractie bedenken waarmee dat zou lukken. En citytrippers stappen ook niet in de bus voor het strand van Zandvoort of Texel.

 

Foto: 333 travel

 • Johan Six

  Eerder het omgekeerde is gebeurd in Sri Lanka: radicale boeddhisten hebben moslims aangevallen, en enkel in de buurt van Kandy … Verslag van ter plaatse: “The police imposed a curfew in the city of Kandy yesterday (07/03/2018) from 4.00 pm to today 4.00 pm, as mentioned previously in our communiques the police curfew imposed was purely a precautionary measure. Although the curfew imposed in Kandy yesterday was to be lifted today at 4.00 pm, the police have decided to lift the curfew pre-maturely at 10.00 am. This is probably due to the fact that they are confident that the situation has returned to normal. In general the situation in the other parts of Sri Lanka is calm and quiet and people are getting about their day to day life as normal. We are confident that life will return back to normal in Kandy as well with the lifting of the curfew. All tourist movements are taking place as planned and the clients are visiting all places of interest as in the programs including to places of interest in Kandy.”

  • Jean-Paul Roels

   🙂

 • Jan Lokhoff

  Ik noemde de kleine minderheid moslims als oorzaak, maar had het genuanceerder moeten omschrijven. Zonder geopolitieke analyses te willen maken, vrees ik dat dit waarschijnlijk naar het voorbeeld is van wat er in het westen van Myanmar gebeurt. De vraag is of het een veenbrand is, of een incident in Sri Lanka? Laten we hopen op het laatste.