Reisadviseurs & vakkenvullers

Reisadviseurs & vakkenvullers

Een Cao-plusje van 1,5%, is dat onderwaardering? Terwijl het vak meer skills vereist.

13 december 2017 Jan Lokhoff

Wie reisadviseurs qua salaris behandelt als vakkenvullers doet toch echt iets fout. Zijn we het daarover eens?

Zijn we het ook met elkaar eens dat het reisbureau terrein wint in de slag om het boekingskanaal? Mensen zien op internet door de bomen het bos niet meer. Het chaotisch gesorteerde (prijs gedreven) aanbod drijft ze naar humane service in een reisbureau of een zra aan hun eigen tafel. Wie vertrouwt de bits en bites als je met je gezin of vriendenclubje een dure rondreis in Zuidelijk Afrika of Zuid-Amerika wilt maken? Een nieuwe auto van meer dan tien mille koop je ook niet met een click. Die ‘proef’ je bij de dealer.

 

Meer gebruiken

Wat mij betreft zouden reisbureaus op dat wantrouwen van internet in hun reclame-uitingen meer mogen inspelen. Benoem het in advertenties, in vlogs en postings op Facebook. ‘Ga gerust, ga geregeld’, ooit een campagneslogan van de ANVR, zal wel nooit meer terugkeren want die dateert uit een tijd dat reisagenten gezegend waren met een sterke eigen ANVR-club. Geen touroperator wil terug naar die tijd.

 

Ingewikkelder

Feit is dat een groeiend aantal mensen naar een reisadviseur op zoek gaat, maar zich voorafgaand aan die stap vaak uitgebreid oriënteert op het web. Dat maakt het advieswerk ingewikkelder. Je bent vaak je voorsprong kwijt, niet per se op gebied van het productaanbod, maar wel als het om info over de bestemming gaat of door de klant bezochte websites van accommodaties.

 

Paar tientjes

Er zijn meer vaardigheiden dan vroeger nodig om als adviseur uit te blinken. Daar is iedereen het wel over eens. Geldt dat ook voor mijn stelling dat adviseurs met een Cao-salaris te weinig verdienen? Terwijl de baas via de knoppen op sommige boekingstools en eigen dynamische producties zijn marge met 5 tot 10% verhoogt, rolt uit de Cao-deal van de vakbonden een jaarplusje van 1,5%. Dat is voor adviseurs 2 á 3 tientjes per maand bruto. En dan tonen de vakbonden zich met zo’n resultaat nog tevreden ook. Ongelooflijk. Is het gek dat het aantal zra’s zo’n vlucht heeft genomen?

 

7,5 en 5%

Ik haal me vast de woede op de hals van veel agenten-werkgevers als ik voor een forse opslag pleit die recht doet aan de benodigde skills van de moderne reisadviseur. Mijn scenario zou zijn 7,5% per januari 2018 en 5% per 2019. Of neem die percentages als uitgangspunt voor een bonusregeling, gebaseerd op behaalde marges. Zo’n persoonlijke afspraak sluit aan bij de hoge ik-factor van de kwaliteit van het advieswerk. Vergeet niet dat dynamic packaging nu al en straks de nieuwe wetgeving bij reisverkopers een grotere wissel trekken op de skills en de verantwoordelijkheid jegens de klant.

 

Geen vakkenvullers

Iedereen zal het toch belachelijk vinden dat het salaris van reisadviseurs schommelt rond het niveau van vakkenvullers. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje beschamend. Dat de ‘verdiensten het niet toelaten om meer te betalen’ mag toch geen excuus zijn. Agenten met wie ik spreek beamen

de lage lonen, ‘maar ja, het is wel volgens de Cao’. Gelukkig voor veel adviseurs krijg ik ook vaak als reactie ‘ik betaal ruim boven de Cao’. Misschien zouden die werkgevers zich eens met de onderhandelingen moeten bemoeien. Daar heb je dan meer aan dan die slappe onderhandelaars van de bonden, die kennelijk hun jaarlijkse congresuitje met de ANVR meer in het oog houden dan de belangen van reisadviseurs.

 

Discriminatie?

Tot slot: in Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 20% minder dan mannen. Ik weet niet precies de m/v verhouding onder reisadviseurs, maar zit ik er naast dat 90% vrouw is? Is dat misschien de reden?