Lijstje ‘het veld geruimd’…

Lijstje ‘het veld geruimd’…

Ze bestaan niet meer. Deuren dicht of samengevoegd.

5 maart 2018 Jan Lokhoff

Ja, ik ga namen vergeten, maar je hoeft niet zo oud te zijn om mijn lijstje zelf aan te vullen. Op het ANVR Congres in Sevilla deed spreker Steven van der Heijden het al. Hij showde de Top 50 van 10 jaar geleden en shockte de zaal met het aantal verdwenen namen uit de top van 2016.

 

Miljarden

In mijn vorige blok voorspelde ik een nabije overname- en saneringsgolf in de branche, omdat geavanceerde en peperdure technologie een overheersende factor gaat spelen. Bij middelgrote en kleine touroperators ontbreken daarvoor de middelen. Ze worden prooi voor grote jagers uit Groot-Brittannië en Duitsland.  Wereldwijd vormen de grote OTA’s een goed voorbeeld, met name de aanbieders van hotelkamers en tickets. Ze loeren op elkaar, hoe bigger hoe beautifuler, want travel tech is bepalend en zelfs op dat niveau is de overnamejacht volop aan de gang. Als je je omzet niet in miljarden, maar in miljoenen telt, doe je nauwelijks mee. Dan word je of weggedrukt, of opgekocht.

 

Lijstje

Nu mijn lijstje, even uit het hoofd opgetikt. Ik beperk me tot touroperators. Hotelplan, Olympia, Sudtours, Q-international, Frantour (FTS), Solidays, De Boer&Wendel, Oad Holten, RentaCasa, Phoenix, NRV (oud), D-tours Vliegreizen, Evenements Reizen, Christoffel Reizen, Unitravel, Eurojet, Aquasun, Parool Reizen, Holland International, Arke, Panta Reizen, Holland Overseas Travel, A-Reizen, Trans, Bonair, Belair en DTI.

 

Toerkoop verloor de slag

Een lijst van reisbureaus die hun deur moesten sluiten, zou een paar honderd namen bevatten. Om over na te denken een voorbeeldje: waarom draait VakantieDiscounter nu meer dan 100 miljoen omzet en is van de ooit qua omzet grootste keten van Nederland, Toerkoop, vrijwel niets meer over? Die club van (trotse) zelfstandige ondernemers verloor de slag, samen met honderden collega’s. Daarop aangevuld: waarom slokte Otravo deze VakantieDiscounter op? Vanwege diens geavanceerde technologische staat. Durfinvesteerder Waterland, sinds vorig jaar grootaandeelhouder van Otravo (in 2014 gevormd door wtc.nl, schipholtickets.nl en vliegtickets.nl), ziet de toekomst van onlineverkoop zonnig in en heeft het geld om zich niet alleen hier groot te kopen, maar ook in het buitenland.