Een 10 voor Mr. Harder?

Een 10 voor Mr. Harder?

ANVR’s Meetup Blockchain krijgt betaald vervolg.

28 maart 2018 Jan Lokhoff

Jammer en ook een beetje onbeschoft die no shows. Te veel badges bleven ongebruikt liggen op de receptiedesk in de Jaarbeurs waar de ANVR maandag als onderdeel van het respectabele Travel Tomorrow-programma een Meetup organiseerde over Blockchain. Dankzij sponsors als de Vakantiebeurs en Amadeus gratis deelname. En dat zal wel de reden zijn van de vele wegblijvers.

 

Grote spelers

Die hebben wel wat gemist. Misschien niet echt de ingewikkelde slideshows vol onnavolgbare schema’s, waarmee de zaal bij de start in het diepe van de Blockchainmaterie werd gegooid. Wel het geboden inzicht in eigenaardigheden en voordelen van het nieuwe crypto netwerk, dat ongetwijfeld voor hele grote veranderingen gaat zorgen, ook in de reiswereld. Het gaat om het veilig delen en dus gebruikmaken van data vanuit één bron, dat crypto netwerk. Voorlopig zullen het nog louter grote spelers zijn die de toon gaan zetten, zoals Airbnb, Uber, Priceline en de bedenkers van cryptogeld, waarvan Bitcoin de bekendste is.

 

Schiphol-Transavia

Maar Schiphol en Transavia onderzoeken samen ook al naar opportunity’s. Zo zouden Transavia’s passagiersgegevens via Blockchain ‘gedeeld’ kunnen gaan worden met Schiphol om ze een ‘seamless journey’ te bezorgen. Ze worden gevolgd en voorzien van allerlei informatie, zoals over routetijden naar Schiphol, wachttijden op de luchthaven en op basis van hun profiel discounts in taxfreeshops. Blockchain maakt het deelgebruik van de data veilig en simpel. Blockchain gaat ook gebruikt worden voor ‘digital transformatie’ van boekingsgegevens van vliegtickets en hotelkamers tot en met codes voor kamersleutels. In de toekomst kunnen passagiers op een luchthaven door een ‘sluis’ lopen, waarin advanced technologie incheck en bagagecontrole in luttele minuten verricht. Maar dan zijn we nog wel een paar jaartjes verder.

 

Frictie loos

Blockchain is zeker ook een ‘bank’ die niet te beroven en te kraken is. Het ‘schakelnetwerk’ gaat in de nabije toekomst al benut worden voor betalingen over de hele wereld met uitsluiting van de bank (de ‘middle man’). De materie doorgronden en laat staan toepassen is thans nog voorbehouden aan de grote reisconcerns, ik noemde er al een paar. Als zij frictie loos tegen minimale kosten Blockchaintechnologie gaan gebruiken, vergroten ze wel hun voorsprong op kleine(re) marktpartijen. Het is daarom goed dat in ons land partijen als Schiphol en KLM (Transavia) er al mee aan de gang zijn. TUI en Thomas Cook zullen (internationaal) ongetwijfeld ook niet stil zitten.

 

‘Blockshops’

Blockchain gebruiken en ervan profiteren vereist wel dat je de technologie en met name de toepasbaarheid doorgrondt. Dat geldt voor groot en klein. Daarom is het initiatief van de ANVR te loven om samen met Mr. Harder ‘Blockshops’ aan te bieden van een en twee dagen (of die te combineren). Mr. Harder, alias Kristian Esser, is voor de bezoekers aan het ANVR Congres in Sevilla geen onbekende. Wie aan zijn speciale workshop voor reisprofessionals deelneemt geeft zich zichzelf een enorme voorsprong in het concurrentieveld dat Bockchain creëert. De workshops zullen praktisch gericht zijn. Blockchainexperts komen ook ‘doceren’. Eendaagse deelname kost € 680, 2-daags gaat € 940 per persoon kosten. Wanneer en waar is nog niet bekend, eerst moeten zich minimaal 10 deelnemers melden.

 

AI de volgende

Kristian doet heel creatief ook aan ‘Company talks’. Deelnemers ontvangen een slidedeck presentatie mee naar huis waarmee zij hun opgedane kennis met collega’s kunnen delen. Docenten kunnen dat met hun studenten doen. ANVR-voorzitter Frank Oostdam hoopt van ganser harte dat er zich minimaal tien aanmelden. Op 13 september volgt er weer een Meetup in het Travel Tomorrow programma. Die dag is Artificial Intelligence (AI) het onderwerp. Dat staat dichterbij dan Blockchain. Bij TUI in Rijswijk lezen en beantwoorden robots al klachtenbrieven en chatbots bevolken menige reissite.

  • Hans Lugten

    Het was een bijzonder interessante meet-up. Met plezier onderschrijf ik dit gave artikel hierover.

    • Jan Lokhoff

      Dank je Hans. Ben jij 1 van de 10?