Corendon heeft meer eigen hotels nodig

Corendon heeft meer eigen hotels nodig

Concurrentie keihard. TUI en Thomas Cook gooien bestemmingen op slot.

5 november 2018 Jan Lokhoff

Op populaire bestemmingen is de concurrentie tussen touroperators moordend. Daar domineren tegenwoordig grote reisconcerns als TUI en Thomas Cook vrijwel de markt. In rap tempo bouwen of kopen ze eigen hotels, die dan uiteraard exclusief voor de eigen klanten toegankelijk zijn. Daarnaast chanteren ze met internationale inkoopkracht kleinere concurrenten hotels uit. Logisch dus dat Corendon op zoek is naar extra geld voor meer eigen hotels.

 

Doorgaan

Corendon wil dat bereiken met een nieuwe aandeelhouder las ik afgelopen zaterdag op Reisbizz.nl. Om misverstanden te voorkomen laat CEO Steven van der Heijden weten dat hij en grootaandeelhouder en oprichter Atilay Uslu geen plannen hebben om te stoppen en dat een overname door een branchegenoot niet aan de orde is. Axivate Capital bezit sinds 2012 een derde van de aandelen. Leading in deze investeringsmaatschappij is Bas Rasker, die Zoover groot maakte en daarna voor veel geld verkocht aan een Duitse sectorgenoot.

 

Exclusiviteitsdrift

De Canarische Eilanden kunnen als voorbeeld dienen hoe de strijd tussen touroperators zich afspeelt. Kleinere touroperators worden daar vrijwel volledig uit de markt gedrukt. Inkopers van de grote concerns verbreken de relatie met accommodaties als die weigeren contracten met concurrenten op te zeggen. Hun inkoopkracht voor meerdere landen is groot genoeg om dat af te dwingen. Deze exclusiviteitsdrift speelt zich af op veel populaire bestemmingen in de wereld.

 

Half miljard

Logisch dus dat Corendon daarom eigen hotels wil. Ook al vanwege de eigen luchtvloot waarmee sturing naar die bedden simpel is uit te voeren. Bovendien blijkt de hotelpoot van de touroperator nu al bijna de helft van de omzet te genereren. Die was het afgelopen boekjaar, eindigend op 31 oktober een half miljard euro (plus 23%) met een bedrijfsresultaat van €20 miljoen.

Dat reisicoon Ferdinand Fransen van het toenmalige Arke zijn tijd ver vooruit was, bewees hij in 1980 met de bouw van het eigen hotel en bungalowcomplex Barbacan in Playa del Inglés op Gran Canaria. Destijds een investering van 18 miljoen gulden. In jaren dat de boekingen wat tegenvielen noemde hij zijn vastgoed ‘het spek op mijn rug’. Later opende hij nog meer hotels in Spanje. De teruggetrokken in zijn geliefde Twente levende Ferdinand is nog altijd eigenaar van de voormalige Arke-hotels. Barbacan is meerjarig exclusief verhuurd aan TUI.

 

TUI sjouwt koffers

Brussels Airport heeft een stakingsweek van afhandelaar Aviapartner achter de rug met als gevolg duizenden gestrande reizigers door honderden vluchtannuleringen. Collega Britta Baeke van het Belgische vakblad Travelexpress schreef op Facebook een warme persoonlijke ontboezeming over de zorgzame inzet van branchegenoten om de ellende te verzachten. TUIfly in België ontliep annuleringen door inzet van al het personeel dat daartoe getraind is. Het bedrijf heeft een licentie om zelf de afhandeling te doen. Dat was groot nieuws op de Belgische televisie.